Zaterdag 1 december rondleiding in buitenplaats Ter Hooge. FOTO INEKE DE JONG-SCHRIERS
Zaterdag 1 december rondleiding in buitenplaats Ter Hooge. FOTO INEKE DE JONG-SCHRIERS Foto: ineke de jong-schriers

AGENDA

Woensdag 28 november

Foto expositie

10:00 |

Fotoclub FCDD uit Oost Souburg exposeert met 12 portretseries in de ontvangsthal van het ROC, Ravensteijnweg 1, 4337 PG in Middelburg. De portret series bestaan ieder uit 5 foto's waarbij een van onze leden zo persoonlijk mogelijk zijn model in beeld heeft gebracht. De expositie is te zien tijdens kantooruren en zal nog tot februari 2019 te bezichtigen zijn.

Lezing

19:30 | Bibliotheek van Zeeland

Lezing: 'Wel of geen euthanasie en orgaandonatie, kiezen vanuit innerlijke wijsheid'. Op woensdag 28 november organiseert The Theosophical Society Point Loma Blavatskyhouse deze lezing. Laat niet anderen jouw visie bepalen! De lezing begint om 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur en eindigt om 21.45 uur.en vindt plaats in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 te Middelburg. Toegang vrij. Meer informatie: www.blavatskyhouse.org of bel (0118) 643908/ 06-27234368. De lezing is ook via de Audio-Video-service verkrijgbaar. U kunt deze bestellen via de website of in de zaal.

SinterKAASletters zoeken op Kaasboerderij Schellach

15:00 | Kaasboerderij Schellach

Zoals alle jaren worden er op Kaasboerderij Schellach weer vele soorten echte Boerenkaasletters gemaakt. Alleen… nu heeft Zwarte Piet er een aantal verstopt in de stallen bij de kalfjes, in de kaasopslag en op andere plaatsen. Wij vragen daarom jullie hulp! Komen jullie woensdagmiddag 28 november de verstopte SinterKAASletters zoeken? Als je ze gevonden hebt, krijg je uit de zak van Zwarte Piet een lekkere kaasbeloning! Dus … tot ziens op Kaasboerderij Schellach.

Donderdag 29 november

Expositie 'Glansrijk'

14:00 | Boerderijgalerie de Osseberg

Els van Baarle, textielkunst - Vien 'tHuc, gouaches uit Vietnam - Jan Kettelerij, beelden in steen - Martine Knoppert, glaskunst - Simon Woudwijk, beelden in brons - Ineke IJzerman, zilver. Boerderijgalerie de Osseberg, t/m zaterdag 15 december.

Handwerkcafé

13:30 | Polderhuis

Op donderdag 29 november om 13.30 uur is er een handwerkcafé in het museumcafé van het Polderhuis. Er zijn deze middag verschillende dames die bezig zijn met een eigen handwerk, van een muts die gebreid wordt tot een handgemaakte kaart. Iedereen is vrij om aan te sluiten met een eigen handwerk. Belangrijkste is om gezellig samen te zijn, wat te kletsen en ondertussen je handwerk klaar maken. Iedereen is welkom.

ParkinSONGcafébij Parkinson CaféMiddelburg

14:00 |

Op donderdag 29 november zal het Parkinson Café Zeeland worden opgeluisterd met een optreden van Frans Kassander met zijn accordeon. Ook zal er een bingo worden gehouden waarbij mooie prijzen te winnen zijn. De aanvang is 14.00 uur aan de Buitenruststraat 221 te Middelburg. Voor meer informatie zie www.pcafezeeland.nl of bel de Parkinsonverpleegkundige, tel. 0113-234729.

Piets Lichtjestocht door Klarenbeek

18:30 | Kiss & Ride (bij de scholen)

Lopen jullie op donderdag 29 november om 18.30 uur ook gezellig mee met de lichtjestocht van Zwarte Piet? We verzamelen bij de Kiss & Ride (bij de scholen) aan de Gen. Hakewill Smithlaan te Middelburg. Vervolgens lopen we met een lampion en onder begeleiding van muziek een ronde door de wijk. Iedereen is welkom, opgeven is niet nodig. Leden van de wijkvereniging krijgen de lampion gratis. Kijk op onze Facebookpagina voor meer info of mail naar wijkverenigingklarenbeek@hotmail.nl.

Vrijdag 30 november

Boekpresentatie

14:30 | De Drvkkery

Vrijdag 30 november om 15.30u in Drvkkery Middelburg wordt de bundel aangeboden aan mw. ds. Karin van de Broeke, voorzitter van het Nederlands Bijbelgenootschap NBG, Bijbelverhalen, wie leest ze nog? Maar net als met een foto, bij een andere belichting vind je een ander accent! Er worden vele nieuwe bijbels uitgegeven, ook in speelse woorden. Dat gaat niet ten koste van de letterlijke bijbeltekst, maar dat zoekt een nieuwe betekenis voor vandaag. Onbekende en bekende mensen of bijbelgedeelten worden opnieuw of anders in het licht gezet, geworteld als ze zijn in de joodse traditie.

Zaterdag 1 december

Bijeenkomst Repair Café Middelburg

10:00 | De Kruitmolen

Zaterdag 1 december bijeenkomst Repair Café Middelburg, De Kruitmolen Bowling, Kruitmolenlaan 129, van 10.00 tot 14.00 uur.

Rechten van de Mens voor mij?

15:00 |

Het Humanistisch Verbond in Zeeland organiseert elke eerste zaterdagmiddag van de maand een bijeenkomst waar mensen met elkaar kunnen praten en discussiëren over verschillende onderwerpen onder de noemer “Humanisme op zaterdagmiddag”. “Humanisme op zaterdagmiddag” van 1 december als onderwerp: “Rechten van de Mens: Iets voor mij?” Ter ondersteuning van de discussie hebben wij de burgemeesters van Zeeland gevraagd welk artikel in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zij een uitdaging vinden en waarom. Deze artikelen nemen we als vertrekpunten. De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 1 december in Het Palet, in de Johan van Reigersbergstraat te Middelburg. Vrije inloop vanaf 15.00 uur (tot 17.00 uur).

Zeeuwse Serviesbeurs

10:00 | Het Blauwe Hof

De Zeeuwse Serviesbeurs: Op zaterdag 1 december van 10.00-17.00 u en zondag 2 december van 11.00-16.00 u, wordt dit jaar voor de 20e keer de Zeeuwse Serviesbeurs gehouden. Met zoals ieder jaar weer verkoop van serviezen, serviesonderdelen, bestek, glaswerk, zilver, brocante etc. van allerlei gerenommeerde merken. En ook dit jaar zult u weer versteld staan van het uitgebreide aanbod van allerlei serviezen, qua stijl, kwaliteit en prijs. Met de Kerst voor de deur zal ook daar aandacht aan besteed worden door middel van mooie oude Kerstversieringen etc. De beurs is overdekt en de entree is gratis. Voor verdere informatie kunt u nog contact opnemen met: Het Blauwe Hof Breeweg 11 Koudekerke 4371 SB 0118 556200.

Rondleidingen in buitenplaats Ter Hooge

10:00 | Buitenplaats Ter Hooge

In 2017 is IVN Walcheren gestart met rondleidingen in de buitenplaats Ter Hooge. Buitenplaats Ter Hooge ligt aan de Koudekerkseweg. Het huidige kasteel zelf dateert van 1755 en is gebouwd op de fundamenten van een kasteel dat daar al in de 13de eeuw is gebouwd. Het kasteel, het parkbos en de omliggende landerijen zijn ondergebracht in de familiestichting, de Stichting Lynden Ter Hooge. IVN Walcheren organiseert ook dit jaar weer een aantal excursies door landgoed Ter Hooge rondom verschillende thema's. Aanmelding vooraf is niet noodzakelijk. De excursies starten op de parkeerplaats op de Breeweg ter hoogte van kaasboerderij Pitteperk. Zaterdag 1 december is alweer de laatste excursiemogelijkheid. We vertrekken om 10.00 uur. En het thema is: Winterse rust. Voor IVN-leden is het gratis.

Podiumtijd

13:30 | Polderhuis

Op zaterdag 1 december om 13.30 uur is er wederom podiumtijd in het museumcafé van het Polderhuis. Het onderwerp van deze keer zijn bordspellen. Vandaag de dag zijn veel mensen gefocust op hun tablet. Vroeger werden er avonds vaak bordspellen gespeeld, wat veel gezelligheid bracht in een familie en bij vrienden. Wij gaan dat ook weer doen, deze middag kun je een ouderwets bordspel spelen met één of meer spelers. Mens erger je niet, Scrabble of Rummikub. Maar je mag ook zelf een nieuwerwets bordspel meenemen. Deelname is gratis.

Bingo

14:30 | Wijkpost Bastion

Zaterdag 1 december organiseert Activiteitenvereniging Het Bastion de maandelijkse bingo. Start 14.30 uur, deur geopend vanaf 13.45 uur. Er zijn 8 ronden bingo en een loterij. Het adres is Bastion 40, 4331 TH te Middelburg.

Zondag 2 december

Kunst- en Cultuurroute

13:00 |

Kunst- en Cultuurroute Middelburg: Op zondag 2 december openen een dertigtal ateliers en galeries in Middelburg hun deuren voor het publiek, als onderdeel van de Kunst- en Cultuurroute. Een laagdrempelige manier om een grote variëteit aan kunstwerken te leren kennen, van speels tot monumentaal, en de sfeer te proeven van de karaktervolle ruimten in de oude binnenstad waar de werken tot stand komen en getoond worden. De openingsuren zijn van 13.00-17.00. Voor meer informatie over de deelnemers en de locatie's, zie de Uitloper of de website kunstroutemiddelburg.nl

Universele Eredienst

11:00 | Het Pand

Universele Eredienst Soefi Beweging, zondag 2 december, 11.00 uur. Het Pand, Kerksteeg 5 Middelburg. Voor meer info zie www.soefi.nl zoek bij centra voor centrum Zeeland.

Welkomstdienst

18:45 | Hofpleinkerk

Praiseband Zilt begeleidt laatste Welkomstdienst van 2018. In de Hofpleinkerk in Middelburg wordt op zondag 2 december een Welkomstdienst gehouden. In deze dienst, die om 18.45 uur begint, spreekt de heer Peter Riemens uit Arnemuiden over het thema 'Licht'. De praiseband Zilt uit Arnemuiden verleent de muzikale ondersteuning.

Avondgebed op de wijze van Taizé

19:00 | Zionskerk

Op zondagavond 2 december is er in de protestantse Zionskerk aan de Duinweg in Oostkapelle om 19 uur een bijzondere soort kerkdienst: een avondgebed op de wijze van Taizé. Er is daarbij veel ruimte voor stilte en aandacht voor persoonlijke meditatie. Teksten, gebeden en de herhalende manier van Taizé-liederen zingen helpen de deelnemers aan dit avondgebed om zelf tot inkeer te komen. Voorganger is ds. Flip Beukenhorst. Medewerking wordt verleend door Rinus Jobse op de piano en door Lian Jobse-Vonk op de dwarsfluit.

Woensdag 5 december

Expositie ruimteCAESUUR: Giel Lows

14:00 | ruimteCAESUUR

De laatste expositie van 2018 is van Giel Louws: de trouw van de dingen. De opening is op zaterdag 17 november. Giel Louws | de trouw van de dingen: De hemelsblauwe porseleinen kom is flinterdun en is ingekerfd met een patroon van bloemen en twee jongetjes. Sinds 2005 staat hij in mijn appartement, maar hij vergezeld al 800 jaar trouw zijn eigenaars. De twee verzamelingen samen onthullen iets over mezelf. Het zijn een soort tekeningen van hoe ik de keramiek in mijn hoofd had bewaard. De Trouw van Dingen staat t/m 12 januari 2019: ruimteCAESUUR is elke vrijdag- en zaterdagmiddag open van 2 tot 5 uur. Zie ook www.caesuur.nu

Bezige bijtjes bij het Handwerkcafé in het museumcafé van het Polderhuis.
Eén van de verstopte kaasletters. FOTO SCHELLACH