EEN KNOTWILG
EEN KNOTWILG SlZ

Bewoners gaan knotwilgen aanplanten in Sprenckweide Middelburg

MIDDELBURG - Een groene weide waar je kunt wandelen en beleven, dat is waar een werkgroep van bewoners en wijkteam in de Sprenckweide van droomt en aan werkt samen met de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Er is al een hoogstamfruitboomgaard en er staan al bankjes en een grote picknick bank.

De boomgaard is twee jaar terug aangeplant met schoolkinderen van diverse scholen in de buurt in samenwerking met de werkgroep en de Gemeente Middelburg. Donderdag gaat het erom een wilgenpad te krijgen door het aanplanten van knotwilgen. Het is goed voor vlinders, vogels en wilde bijen en de biodiversiteit zal erdoor toenemen. In de weide staan nu schapen en op sommige momenten ook jong vee. De wilgenpoten moeten daarom beschermd worden met boomkorven. Binnenkort wordt er ook een linde en twee typisch Zeeuwse abelen geplant.

Ontwikkel samen en groene plek
Hoewel er al wel een klein groepje bewoners meedoet is het voor meer bewoners bedoeld, dus ieder die belangstelling heeft om mee te doen, kan aanhaken. Het is een mooie manier om van dichtbij te kijken hoe je samen een groene plek kunt ontwikkelen en zo de natuur een steuntje in de rug kunt bieden. Veel soorten, wilde bijen en vlinders hebben het zwaar en kunnen wel wat hulp gebruiken. Dit kan door de aanleg van groene plekken, die op een landschappelijke manier beheerd worden. De plek is toegankelijk om doorheen te lopen, dus wie nu meeplant kan daarna gewoon regelmatig gaan kijken en de groei en ontwikkeling van de bomen van dichtbij meemaken.

Bewoners denken mee en helpen mee
Stichting Landschapsbeheer Zeeland denkt mee met de werkgroep en helpt de bewoners bij de aanleg en inrichting van groene landschappelijke plekken in de eigen leefomgeving. Stichting Landschapsbeheer Zeeland is een professionele organisatie die zich sinds 1982 richt op het beheer en ontwikkeling van het Zeeuwse cultuurlandschap op terreinen van derden. Hiervoor werkt SLZ met veel vrijwilligers en bewonersparticipanten. Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft een CBF Keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). www.landschapsbeheerzeeland.nl [l]