Column Jan Zwemer: Even buyten

Even buyten

'Even buyten Domburg in den Eylande van Walcheren', zo kondigde de advertentie aan. 'Even buyten' stond voor maar liefst vier kilometer, want de openbare verkoping zou plaatsvinden in Oostkapelle. Toch zullen weinig Oostkappelaars de advertentie, al dan niet tandenknarsend, hebben gelezen. Ze stond in de 'Oprechte Haerlemsche Courant' en die had hier op het platteland in 1726 weinig lezers. Vermoedelijk wel een aantal in de Walcherse steden, want Zeeland telde nog geen eigen kranten.

Op de buitenplaats van de familie Le Sage, Het Huis te Oostkapelle, zou een zeer grote hoeveelheid 'konstig marmer, gemaeckt door de voornaemste meesters' verkocht worden. De marmeren beelden uit de tuin van de buitenplaats stonden op voetstukken en waren vóór de verkoping op 15 mei te bezichtigen. De reden van de verkoop moet het overlijden zijn geweest van Agnes de Vroe, weduwe van Willem le Sage die de buitenplaats rond 1680 had laten bouwen. Willem le Sage was vijf jaar tevoren overleden en de buitenplaats was toen overgegaan in handen van zijn neef Johan Gualtherus van der Poort. Die was nog jong, maar zijn vader, die voogd over hem was, zou de buitenplaats zelf betrekken in 1727.

De advertentie spreekt echter over de buitenplaats van mr. Johan Willem le Sage. Die persoon was de oom van de nieuwe jonge eigenaar en dus ook familie van het overleden echtpaar, maar niet hun erfgenaam. Hij moet ingeschakeld zijn om de belangen van zijn neefje te behartigen. Ook de moeder van Johan Gualtherus van der Poort, de zus van Johan Willem le Sage, was in 1726 overleden. Misschien werd in de advertentie om praktische redenen zijn naam gebruikt. Het Huis in Oostkapelle stond immers bekend als de buitenplaats van Le Sage en dat ze was overgegaan aan een neefje dat Van der Poort heette, wisten veel mensen misschien nog niet. Ook in de achttiende eeuw plaatsten de kranten in hun advertenties gewoon de tekst die werd opgegeven. Vandaar natuurlijk ook de vermelding van Domburg in plaats van Oostkapelle. Domburg was nu eenmaal verderop in het land bekender dan het buurdorp. De beelden waar het om ging zullen wel op andere buitenplaatsen zijn neergezet.[l]