De werkzaamheden in Oostkapelle zijn in volle gang. FOTO ANNET EEKMAN
De werkzaamheden in Oostkapelle zijn in volle gang. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Dorpsstraat verandert in verblijfsgebied

OOSTKAPELLE - De herinrichting duurt met een pauze in het hoogseizoen nog zeker een jaar, maar na jaren van plannen maken, discussiëren en meer nieuwe plannen kunnen bewoners van de Dorpsstraat, Waterstraat en Noordweg in Oostkapelle nog wel even wachten. "Het gebied krijgt een totaal andere uitstraling."

DOOR EUGÈNE DE KOK

De herinrichting van wat nu nog een belangrijke verkeersader is door Oostkapelle is eindelijk begonnen. Ondanks de lange voorgeschiedenis is het ontwerp waarin iedereen zich kan vinden niet zo spannend of vernieuwend. Uitgangspunt is dat de Dorpsstraat de uitstraling krijgt van een verblijfsgebied. De Waterstraat ondergaat dezelfde transformatie. In dat verband worden de bushaltes in de Dorpsstraat en Molenstraat verplaatst naar de Domburgseweg. “Alles wordt beklinkerd. Het asfalt nodigt automobilisten nu uit om hard te rijden”, legt wethouder Arie Schot van de gemeente Veere uit. “Straks lijkt het alsof je op een voetpad rijdt. Daardoor gaan mensen sowieso langzamer rijden.” De gemeente Veere heeft veel geld over voor de herinrichting: 1,7 miljoen euro. “Elke keer schrik je van de kosten bij dit soort projecten”, zegt Schot. “Maar in dit geval is het ‘t dubbel en dwars waard. Het wordt een attractief verblijfsgebied. Iedereen is dan ook blij dat het werk eindelijk is begonnen.” Er zijn al bomen gerooid, er is tijdelijke bestrating gekomen en in de Torenstraat en Dorpsstraat is netwerkbedrijf DNWG begonnen met het vervangen van de riolering en werkzaamheden aan de kabels en leidingen.

De aannemer is tijdens de eerste fase op archeologische vondsten gestuit. Schot zegt dat daarmee rekening werd gehouden, omdat er vroeger een begraafplaats lag rondom de dorpskerk. Als alles goed is, is de herinrichting van de Dorpsstraat voor de zomer klaar. Na de zomervakantie volgt de reconstructie van de Waterstraat en Noordweg.[l]