Orgel Oostkerk.
Orgel Oostkerk. Anoniem

Kerstconcert in Oostkerk

MIDDELBURG - Op tweede Kerstdag (26 december) om 16.00 uur geeft de Middelburgse organist André Poortvliet een orgelconcert op het historische De Rijckere-orgel in de Oostkerk te Middelburg. Hij speelt kerstmuziek van Bach, Beekman, Corrette, Daquin en Zipoli.


De muziek van Johann Sebastian Bach vormt één van de hoofdbestanddelen van het programma. Naast het bekende lied ‘Vom Himmel hoch, da komm ich her’ en enkele kerstkoralen uit het Orgelbüchlein staat de vierdelige Pastorella (BWV 590) op het programma, waarin Bach duidelijk geinspireerd werd door de Italiaanse, Oostenrijkse en Zuid-Duitse traditie van de Pastorale, een instrumentaal werk voor de kerstperiode.

Het Vlaamse De Rijckere-orgel is zeer geschikt voor muziek van Franse barokcomponisten. Op het programma staan daarom verschillende Noëls van Michel Corrette en Louis-Claude Daquin: vrolijke bewerking van populaire Franse kerstliederen waarin het orgel in veel afwisselende klankkleuren te horen is.

Het orgelconcert begint om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur. De deuren van de kerk worden op 15:30 uur geopend. De toegang voor dit kerstconcert is gratis, bij de uitgang is er een collecte. Meer info: www.orgelmuziekmiddelburg.com. [l]