Oude kunst in kerstavondienst Doopsgezinde Kerk Middelburg

MIDDELBURG - Tijdens de Kerstavonddienst in Doopsgezinde kerk van Middelburg zal het Kerstverhaal omlijst worden door kunst uit vijftiende en zestiende eeuw.

Het vocaal ensemble GGS uit Middelburg vertolkt dan namelijk muziek van onder meer Praetorius, Byrd, Talli en Guerraro en ds.Leuny de Kam gaat in haar overdenking in op het schilderij Madonna en het Kind van Leonardo da Vinci.

Verfijnd

De (kerst)muziek uit de 15e en 16 e eeuw is polyfoon van karakter dat wil zeggen dat alle stemmen hun eigen melodische lijn en ritme hebben, maar heel fraai in en bij elkaar passen. Zo ontstaat verfijnde, bijna ‘kleine’ muziek, die uitstekend past bij de intieme ruimte van de bescheiden Doopsgezinde kerk.

Leonardo da Vinci

Ds Leuny de Kam gebruikt heel graag de zeggingskracht van beeldende kunst als onderdeel van haar overdenking. Dit keer zal zij het schilderij Madonna en het Kind van Leonardo da Vinci betrekken bij haar toespraak over het kerstevangelie.

Bert Geleijnse begeleidt op het monumentale orgel de samenzang van vertrouwde kerstliederen.

De Kerstavonddienst in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg begint om 19.30 uur. Na afloop is iedereen uitgenodigd om nog even bij een glaasje gluhwijn na te praten. [l]