Bezoekers van de informatiemarkt bekijken de plannen. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Bezoekers van de informatiemarkt bekijken de plannen. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Traject voor studentenhuisvesting aan Kanaalweg gestart

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg start binnenkort de bestemmingsplanprocedure voor de bouw van studentenhuisvesting aan de Kanaalweg in Middelburg. Om de plannen toe te lichten nodigden de gemeente Middelburg en woningcorporatie Woongoed Middelburg woensdag direct aanwonenden uit voor een informatiemarkt.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Omwonenden konden tijdens de informatiemarkt binnenlopen in de raadzaal van het stadskantoor van de gemeente Middelburg en bij diverse thematafels informatie ophalen. Ze konden het ontwerp van het gebouw bekijken, meer horen over de herinrichting van de Kanaalweg en vragen stellen over de procedure en planning. Er waren vertegenwoordigers aanwezig van Woongoed Middelburg, de gemeente Middelburg, Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen en de HZ University of Applied Sciences.

Duurzaam
Woongoed wil in 2021 119 studentenwoningen realiseren aan de Kanaalweg in Middelburg. Ze worden verdeeld over drie gebouwen. Woongoed speelt daarmee in op de verhuizing van een aantal opleidingen van de HZ University of Applied Sciences naar Middelburg. Het gaat om duurzame gebouwen, met louter gasloze appartementen en zonnepanelen om energie op te wekken.

Geluidshinder
D66 Middelburg heeft het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over de beoogde locatie. De partij vreest dat de bouw te dicht op het spoor is voorzien en er daardoor geluids- en trillingshinder kan ontstaan. D66 wees in dat kader op een algemene oproep van Prorail-directeur Pier Eringa om in Nederland niet te dicht langs het spoor te bouwen. Volgens wethouder Johan Aalberts brengen die vragen de plannen voor de Kanaalweg in Middelburg niet in gevaar. “In het interview sprak Eringa over treinen die harder dan 140 kilometer per uur rijden, en over zware goederentreinen. Die rijden niet op dat traject.”

Dakterrassen

Bij de planontwikkeling worden de bouwmassa's uit het beeldkwaliteitsplan gerespecteerd. Door de bouwhoogtes uit het geldende bestemmingsplan 'Binnenstad' te respecteren wordt aan de zijde van het station aangesloten bij de schaal van het station. De beoogde ontwikkeling zal bestaan uit de realisatie van drie woontorens voor studentenhuisvesting, met appartementen voor maximaal 236 studenten.

De galerijen worden gerealiseerd aan de spoorzijde. Op elk van de drie woontorens wordt voorzien in een gezamenlijk dakterras. Deze dakterrassen worden door middel van glaswerk afgeschermd. Dat glaswerk fungeert tegelijkertijd als geluidwering. Onder en tussen de gebouwen zullen 48 parkeerplaatsen voor auto's. De circa 250 (overdekte) fietsparkeerplaatsen worden gerealiseerd tussen de gebouwen en het spoor. Vanwege de ligging nabij het spoor is over de indeling van de afzonderlijke studentenunits al nagedacht. Zo wordt de woon-/slaapkamer gerealiseerd aan de zijde van het Kanaal door Walcheren. Aan de zijde van het spoor wordt een buitenberging en een kleine keuken gerealiseerd.

Herinrichting

Johan Aalberts bevestigde tijdens de informatiemarkt dat de gemeente Middelburg de studentenhuisvesting aan de Kanaalweg belangrijk vindt. Het voorziet in de woonbehoeften van de extra studenten in de Zeeuwse hoofdstad. Naast de studenten van University College Roosevelt wonen er nu al zestig studenten van de HZ in Middelburg. Aalberts: “De locatie aan de Kanaalweg heeft een perfecte ligging, tussen station en het gebouw van de HZ aan het Groenewoud. Het is bovendien de afronding van de al veel langer lopende herinrichting van het stationsgebied. Daar zijn we al jaren mee bezig.”

Meer informatie

Het Voorontwerpbestemmingsplan Studentenhuisvesting Kanaalweg is sinds 5 december online in te zien via de website van Gemeente Middelburg en via www.ruimtelijkeplannen.nl. Artist impressions kunnen worden gedownload via www.woongoed.nl.[l]