Afval is grondstof

We produceren enorm veel afval. Dat weten we allemaal. De grote vraag is: hoe verkleinen we die afvalberg? De overheid heeft een circulaire economie als doel gesteld. Dat betekent duurzaam produceren, duurzaam gebruiken en volledige recycling van alle producten. In dat geval is er geen afval meer, maar is afval grondstof.

Dat is een enorme opgave, maar wel een heel belangrijk doel voor een verantwoord beheer van de aarde waarop wij wonen en later ook onze kinderen, kleinkinderen en de volgende generaties wonen.


Om deze doelstelling te bereiken is een Afvalbeleidsplan vastgesteld waarin wettelijk bepaald is dat de hoeveelheid huishoudelijk restafval teruggebracht moet worden tot maximaal 100 kilo per inwoner per jaar in 2020, en maximaal dertig kilo in 2025.

Is dat haalbaar? Ik zou zeggen, laten we het gewoon proberen!

Op dit moment bevat een grijze container (voor het restafval) nog 40 procent GFT en 40 procent papier, plastic, glas en ander herbruikbaar afval. Slechts 20 procent uit de grijze container is echt restafval. De gemeente Middelburg wil inzetten op een maximale afvalscheiding. We moeten als gemeente daarin het goede voorbeeld geven. Maar voor ieder persoonlijk ligt er ook een belangrijke taak om te beginnen bij onszelf. Als iedereen kritisch kijkt of afval bruikbaar is als grondstof, dan blijft er weinig restafval over. En dat is waar we met elkaar naartoe moeten!

2019 wordt het jaar van het Afval. Van afval naar grondstof. Goed voornemen voor het nieuwe jaar![l]