Onder meer in Ritthem begint deze maand een proef. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/RUBEN OREEL
Onder meer in Ritthem begint deze maand een proef. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/RUBEN OREEL Foto: Ruben Oreel

Afvalproeven in Ritthem en Souburg

OOST-SOUBURG - Om de hoeveelheid restafval te verminderen voert de gemeente Vlissingen enkele proeven uit. De eerste experimenten beginnen op dinsdag 23 januari in Oost-Souburg en Ritthem.

DOOR BRITTA JANSSEN

Via de campagne 'Afval apart, gewoon doen!' roept de gemeente Vlissingen haar inwoners op om extra aandacht te besteden aan het scheiden van afval. In november is ook al geëxperimenteerd met gescheiden inzameling. De proeven die deze maand van start gaan, vinden plaats in de kern van Ritthem en in Oost-Souburg in de Middelburgsestraat en Dongestraat en in de Citadel, Schans, Lunet, Ravelijn, Bastion en Vesting. De proeven duren een jaar. Bewoners uit de betreffende wijken zijn betrokken bij de plannen en worden tijdig geïnformeerd, laat de gemeente weten.

Grondstof
Goed afval scheiden is volgens Vlissingen belangrijk. ‘Er verdwijnt per persoon gemiddeld 291 kilo afval per jaar in de grijze container of vuilniszak’, aldus de gemeente Vlissingen. ‘Hoe minder afval in de verbrandingsoven terechtkomt, hoe minder waardevolle grondstoffen er verloren gaan. Want afval is geen afval, maar een nieuwe grondstof.’
Met de campagne wil de gemeente haar inwoners laten zien dat goed afval scheiden niet moeilijk is. Zo hoort bijvoorbeeld papier, drank- en zuivelpakken, glas en textiel niet in de grijze afvalbak.


Omgekeerd
Alle gemeenten in Nederland willen de hoeveelheid restafval flink verminderen, van 339 kilo per inwoner in 2014 naar 100 kilo per inwoner vanaf 2020. Zo is in verschillende gemeenten de actie 100-100-100 gehouden. Hierbij melden honderd personen/huishoudens zich aan en proberen honderd dagen honderd procent afval te scheiden.

'Afvalstoffenheffing
betaalbaar houden'

Met de verschillende proeven in diverse wijken wil Vlissingen het afval zo efficiënt mogelijk inzamelen. De experimenten bestaan bijvoorbeeld uit meer scheiding van plastic, kunststof en drankkartons door een derde kliko beschikbaar te stellen bij laagbouw en het aantal ondergrondse containers uit te breiden, een extra of grotere kliko bij te plaatsen en 'omgekeerd' inzamelen door restafval weg te brengen naar de ondergrondse container in plaats van de rolcontainer op te halen aan huis. Daarbij krijgen inwoners dan bijvoorbeeld een plastic container. Een andere proef is groente-, fruit- en tuinafval (gft) en plastic ophalen aan huis.

Keukenrollen
Volgens de gemeente Vlissingen komen de gescheiden afvalstromen niet uiteindelijk toch bij elkaar terecht. ‘Veel mensen denken nog steeds dat al het afval op één hoop komt te liggen en vervolgens wordt verbrand. Dat is niet het geval, want gft-afval verwerken we tot compost, plastic verpakkingen recyclen we voor de productie van plastic producten, zoals jerrycans, truien, tuinstoelen en leidingen en drankenkartons verwerken we onder andere tot (eier)dozen, keukenrollen en wc-papier. Wanneer we deze stromen niet gescheiden inzamelen, worden ze als restafval verbrand en blijft er niets van over.’
Het verwerken van restafval is veel duurder dan het verwerken van gft-afval, stelt Vlissingen. ‘Plastic verpakkingen en drank- en zuivelpakken zijn afvalstromen waarvoor de gemeente een opbrengst ontvangt. Ook dat is een belangrijke reden om gescheiden afval niet achteraf op een grote hoop te gooien, maar gescheiden te verwerken. Zo houden we de afvalstoffenheffing betaalbaar.’ [l]