Afbeelding
Foto:

Tuinhuis voor mensen met dementie

KOUDEKERKE – Volkstuinencomplex Levenslust, gelegen tussen Vlissingen en Koudekerke, heeft sinds september een Tuinhuis. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers.

DOOR STEPHAN KOOLE

Het Tuinhuis van WVO Zorg is een plek om te wennen aan de dementie, maar ook ontmoetingen staan centraal. Samen ondernemen de bezoekers er veel activiteiten, want plezier beleven is het belangrijkste.

'Er ontstaat zo
een praatje'


"Het Tuinhuis is opgezet, zodat mensen met beginnend geheugenverlies zo lang mogelijk thuis kunnen wonen", vertelt coördinator Mieke Potappel van WVO Zorg. Dementie komt steeds vaker voor, inmiddels bij één op de vijf mensen, aldus Potappel. "Daarom is het noodzakelijk om deze mensen en hun mantelzorgers emotionele en praktische verzorging te bieden. Levenslust is daarvoor de ideale locatie om tot rust te komen." Naast een rustige omgeving zorgt Levenslust ook voor interactie tussen mensen, want bij de volkstuinen ontstaat al gauw een praatje.

Activiteiten
Mensen met beginnende dementie kunnen veel leren bij het Tuinhuis, maar ook hun mantelzorgers kunnen ervaringen uitwisselen. Potappel noemt het een project dat zeker nodig is, omdat mensen te laat aan de bel trekken.

'Niets moet,
alles mag'


Bezoekers van het Tuinhuis kunnen er van alles leren. Zo brengen de eigenaren van de volkstuinen van complex Levenslust hen met plezier van alles bij over wat er groeit en bloeit in de tuin. Maar ook leren de bezoekers omgaan met dementie en worden zich meer bewust van deze ziekte. Er worden daarnaast verschillende activiteiten georganiseerd in het Tuinhuis. Daarbij is het uitgangspunt dat niks moet en alles mag. "De ervaringen van bezoekers zijn erg positief", zegt Potappel. "Je merkt ook dat mensen elkaar opzoeken, ook buiten het Tuinhuis."

Vrij
In het Tuinhuis is de sfeer ontspannen en gezellig. Het Tuinhuis is open voor belangstellenden op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Begeleiding is aanwezig. Voor de lunch moeten bezoekers betalen, maar verder is de toegang gratis.

Het Tuinhuis staat op het terrein van volkstuinencomplex Levenslust, aan de Vlissingsestraat tussen Vlissingen en Koudekerke.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het Tuinhuis op www.wvozorg.nl. [l]