Tevreden gezichten bij Harald Bergmann, Ronald Weydema en Marco van Leeuwen. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Tevreden gezichten bij Harald Bergmann, Ronald Weydema en Marco van Leeuwen. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Tevredenheid over verloop van jaarwisseling

VLISSINGEN – De mensen van de Veiligheidsregio Zeeland, het openbaar ministerie en de politie zijn zeer tevreden over het verloop van de jaarwisseling. Het feest is rustig verlopen. Een goede voorbereiding, de geoliede samenwerking tussen de verschillende dienstverlenende instanties en het goede gedrag van de inwoners zorgde ervoor dat er 'slechts' veertien arrestaties moesten worden verricht.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Net als andere jaren is er maanden aan voorbereiding vooraf gegaan aan de viering van Oud en Nieuw. De Zeeuwse gemeenten werken in die voorbereiding nauw samen met de hulpdiensten, wijkwerkers en het openbaar ministerie. Ieder jaar wordt de aanpak verbeterd op basis van de ervaringen van het jaar daarvoor.

Dit jaar verliep de jaarwisseling rustig, in tegenstelling tot de editie daarvoor. Toen was er in Zaamslag een gaslek en braken er tegelijkertijd rellen uit in de Bloemenbuurt in Vlissingen. Er waren grote vernielingen, mensen werden bedreigd en geslagen en de politie aangevallen door agressieve jongeren.

Districtschef Ronald Weydema van de politie in Zeeland vertelde maandag welke voorzorgsmaatregelen er naar aanleiding van die van gebeurtenissen zijn genomen. “In Vlissingen zijn enkele brandgangen afgesloten om beter grip te kunnen houden op het gebied. Er gold tevens een samenscholingsverbod. Zes personen die een belangrijke rol speelden bij de incidenten van vorig jaar hebben dit jaar een meldplicht gekregen op het politiebureau in Middelburg en er zijn waarschuwingsbrieven verstuurd aan degenen van wie we vermoedden dat zij wel eens voor problemen zouden kunnen zorgen. Het is fijn om te kunnen concluderen dat er geluisterd is door die personen.”

Bijzonder

Dat er van deze waarschuwingsbrieven zijn verzonden is op zich niet bijzonder. “Dat gebeurt in meer gemeenten”, aldus Harald Bergmann, burgemeester van de gemeente Middelburg en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland.

In het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe werd een man aangehouden voor het ‘organiseren’ van een privé vuurwerkshow. Het deels illegale vuurwerk werd in beslag genomen en door de explosieve opruimingsdienst tot ontploffing gebracht.

Ziekenhuis

Van de veertien arrestaties waren er zeven gerelateerd aan het oud-en-nieuw-feest. Het ging om het niet opvolgen van een bevel, mishandelingen en bedreigingen. Voor zover bekend zijn er geen grote ongelukken met vuurwerk gebeurd. Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes meldde maandag dat er drie mensen op oudjaarsdag zijn behandeld voor verwondingen door vuurwerk en drie tijdens de jaarwisseling.

Het ging om een man van 22 jaar met een pijnlijke pols, twee kinderen en twee mannen (van 50 en 31 jaar) met oogletsel en een 21-jarige man die brandwonden in zijn gezicht had. Verder werd er op de spoedeisende hulp in Goes iemand behandeld, omdat hij veel te veel had gedronken.

Evalueren

Wel zijn er in aanloop naar de jaarwisseling tientallen kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen. Er waren onder meer arrestaties in Oost-Souburg, Middelburg en Vlissingen. Het ging vaak om mensen die hun vuurwerk hadden besteld op internet en het via de post thuis hadden laten bezorgen.

'Het is fijn dat er is geluisterd'

Ook Marco van Leeuwen, gebiedsofficier van het openbaar ministerie, keek maandag met een goed gevoel terug op de festiviteiten. “Deze week evalueren we de nacht uitgebreid, maar er heerst nu in ieder geval een grote tevredenheid over hoe het verlopen is.”[l]