'Er lijkt nog niets te zijn veranderd in ABC-complex'

VLISSINGEN - Perspectief op Vlissingen (POV) vraagt zich hardop af of er iets is veranderd aan de situatie in het ABC-complex op het Scheldelplein in Vlissingen. De partij denkt dat er weinig is gedaan met klachten uit 2016.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Toen vroeg een aantal oudere bewoners om weer alleen senioren toe te laten in het complex. “Het lijkt alsof dit gebouw het afvoerputje van de corporatie is geworden”, zei Jan van den Heuvel, voorzitter van de heropgerichte bewonerscommissie, destijds over Woongoed, die de appartementen ook was gaan verhuren aan jongeren. Gemeenteraadslid Pim Kraan kreeg van de ouderen te horen dat daaronder ‘nogal wat probleemgevallen’ zaten. Hun noodkreet kwam onder meer na een gevecht op de binnenplaats en een aantal bezoekjes van de politie aan een probleemgezin. “Bewoners waren gewend om hun deuren open te laten staan, maar dat durven ze niet meer. Het geeft ongelooflijk veel onrust”, zei Kraan.

Probleemgezinnen
Ruud Kleefman van de POV wil nu weten of het college van burgemeester en wethouders na de vragen uit 2016 heeft gesproken met de bezorgde bewoners. “En hoe heeft u verder de vinger aan de pols gehouden?” Aanleiding voor zijn vragen is een zeven kantjes tellende brief van Van den Heuvel aan de directeur van Woongoed. Hij zegt dat hij met de brief het wooncomplex van ‘de verdere ondergang’ wil redden. Volgens hem worden nog steeds woningen verhuurd aan probleemgezinnen, zitten er geregeld ‘rokende en drinkende’ mensen in hal en worden vragen niet beantwoord of gehonoreerd, zoals de vraag om een camerasysteem. “Het woongenot wordt met voeten getreden”, aldus Van den Heuvel.

Kleefman is geschrokken van de brief. “Er lijkt helemaal niets gedaan na de vorige vragen. Sterker, het lijkt steeds erger te worden. Daar zitten de oudere bewoners helemaal niet op te wachten. We willen dat zij worden gehoord en geholpen.”

Hij wil dat er sowieso een gesprek komt en dat het college bewoners ‘krachtig bijstaat, zodat deze zich gesterkt voelen in hun streven hun woonomgeving leefbaar te houden’.

Kleefman zou het liefste zien dat woningcorporatie l’escaut het beheer van het complex overneemt van Woongoed en wil dat het college zich daar sterk voor maakt. “De ervaringen met l’escaut zijn in Vlissingen veel beter”, schrijft hij.