Lilian Janse staat minder in de spotlights dan vier jaar geleden. FOTO ANNET EEKMAN
Lilian Janse staat minder in de spotlights dan vier jaar geleden. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

'Ik weet dat ik vier jaar mijn best heb gedaan'

VLISSINGEN - Het wordt de komende weken druk in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, maar zo druk als vier jaar geleden krijgt Lilian Janse het niet. De Vlissingse stond toen volop in de landelijke spotlights, omdat ze als eerste vrouw op een kieslijst van de SGP stond. "Nu moeten we het meer op eigen kracht doen", zegt het gemeenteraadslid.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ze was vier jaar geleden verrast door alle aandacht die ze kreeg. “Ik dacht wel dat de regionale media er aandacht aan zouden schenken, maar voor ik het wist zag ik mijn naam op NOS Teletekst staan”, lacht Lilian Janse in haar woning in Bossenburgh. “Daarna was het wekenlang een gekkenhuis. De ene journalist was nog niet weg of de andere belde aan. Ik liet in het begin iedereen thuiskomen, maar daarmee ben ik gestopt. Mijn man en kinderen waren de drukte op een gegeven moment beu.”

Janse deed het met plezier. Ze stond iedereen op dezelfde manier te woord: volledig haarzelf, eerlijk en zonder poespas. “Ik laat me niet gek maken”, lacht ze. “Ik heb ook niet te klagen gehad. Het was over het algemeen positieve aandacht en laten we eerlijk zijn: mijn doel was om met de SGP weer in de Vlissingse raad te komen en dat is mede door alle interviews en artikelen gelukt.”

Vriendschappen

Dit keer staat ze minder in de schijnwerpers. Ze wil haar zetel zien te behouden. Janse weet dat het in Vlissingen niet makkelijk is. De stad heeft geen grote SGP-aanhang, zoals Middelburg of Reimerswaal, en het aantal deelnemende partijen aan de verkiezingen groeit nog steeds. “Ik vind het ontzettend leuk in de gemeenteraad, heb leuke collega’s en er zijn in de afgelopen vier jaar zelfs vriendschappen ontstaan. Ik wil dan ook graag door, maar moet daar keihard mijn best voor doen. Ik hoop dat mensen zien dat ik me voor de volle honderd procent heb gegeven en bovenop alles zit.”

Tatoeages

Janse vindt het belangrijk dat het SGP-geluid ook klinkt in de Scheldestad. “Maar ik ben er voor iedereen. Laatst stond ik op een open dag met iemand te praten, die onder de tatoeages zat. Geen typische SGP’er. Uit dat gesprek kwam toch iets naar voren waarmee ik iets kon. Ik vind het belangrijk dat iedereen wordt gehoord. Mensen herkennen me en roepen me na op staat. Daar ben ik blij mee. Dat je zo dicht op de mensen zit, maakt de lokale politiek leuk.”

Janse is een politicus die net zo makkelijk vragen stelt over de decentralisaties als over zondagsrust als over een losse stoeptegel. “Mensen moeten weten dat we er voor hen zijn. Ik vind het mooi dat ik ook iets heb kunnen betekenen voor mijn buurt. Er was hier een huis dat werd onderverhuurd. Daar gebeurden dingen die niet door de beugel konden. Mensen kwamen naar me toe en heb de tamtam opgetuigd. Via de burgemeester is buurtbemiddeling ingezet en de eigenaar opgetrommeld. Na een aantal gesprekken is alles opgelost. De kinderen durven bijvoorbeeld langs het huis te lopen.”

Ze heeft in haar eerste periode ook haar neus gestoten. “Het is een vak dat je moet leren, al was daar nauwelijks tijd voor. Soms had ik een motie waarvan dacht: ‘Hoe kun je hiertegen zijn?’ Toch werd deze dan niet aangenomen en andere dingen haalden het wel. Nu snap ik dat beter.” Ook de komende weken is Janse veel op straat te vinden. Met haar jonge campagneteam zet alle kanalen in om stemmen te winnen. Als ze haar zetel behoudt wil ze zich de komende tijd richten op doordacht seniorenbeleid, de werkgelegenheid in Vlissingen en houdt ze haar vinger aan de pols in de zaak Nollebos. Als winkeliers zouden worden verplicht om op zondag open te gaan, dan houdt ze haar mond ook niet. “Ik hoop mijn zetel te behouden, maar het is echt vechten. Ik zie de verkiezingen als een afrekening voor de afgelopen vier jaar. Zelf weet ik dat ik mijn best heb gedaan.”