De Raad voor Cultuur in de Grote Kerk in Veere met rechts gedeputeerde Ben de Reu. FOTO BO VAN SCHEYEN
De Raad voor Cultuur in de Grote Kerk in Veere met rechts gedeputeerde Ben de Reu. FOTO BO VAN SCHEYEN Foto: Bo van Scheyen

Kenners laten zich bijpraten in de Grote Kerk

VEERE - Er moet minder geld naar cultuur in Amsterdam en meer naar de regio. Dat heeft de landelijke Raad voor Cultuur, die minister Irene van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen adviseert, onlangs gezegd in een rapport. Donderdag en vrijdag waren de leden voor de tweede keer in korte tijd in Zeeland en keken ze wat hier allemaal gebeurt op cultureel gebied. Een bezoekje aan de Grote Kerk in Veere mocht niet ontbreken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De Grote Kerk in Veere was één van de stops waar voorzitter Marijke van Hees, de andere leden van de Raad voor Cultuur en gedeputeerde Ben de Reu halt hielden. Het enorme gebouw is één van de stops in de nieuwe kunst- en culiroute waaraan de provincie momenteel werkt. Andere haltes in deze route zijn de Stoomtrein Goes-Borsele en het Topshuis op Neeltje Jans.

Op het voormalige werkeiland van de Oosterscheldekering liet de gedeputeerde onder meer het veelbesproken kunstwerk ‘De Kathedraal’ van de Zeeuwse kunstenaar Marinus Boezem aan de cultuurkenners zien. De Oosterscheldekering en Neeltje Jans moeten in de toekomst nog meer een icoon van Zeeland worden. “We willen de komende jaren op deze plek meer symboliek, identiteit en iconische waarde creëren”, hield De Reu zijn gasten voor. De provincie werkt daarvoor samen met onder meer Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Nationaal Park Oosterschelde en de gemeente Veere.

Samen in Zee

Het kan zomaar één van de zaken zijn waarover de Raad voor Cultuur straks een positief advies uitbrengt aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De raad wil dat er de komende tijd meer geld voor cultuur naar de regio gaat.

'In de kerk moet nog veel gebeuren'

Uiteindelijk zal dat leiden tot een meer bloeiend cultureel klimaat in het hele land, zegt ze. Om aanspraak te maken op cultuurgeld uit Den Haag heeft Zeeland het bidbook ‘Samen in Zee’ gemaakt. Daarin is te lezen wat er hier allemaal op cultureel gebied is te beleven en welke plannen er zijn. Momenteel krijgen alleen de Vleeshal en het Zeeland Nazomerfestival cultuurgeld uit Den Haag.

Cultuurpodium

Het plan voor de Grote Kerk in Veere van de gemeente en Ernst Veen, voormalig directeur van de Nieuwe Kerk en Hermitage in Amsterdam, is één van de meest in het oog springende. In het monument werd de raad donderdag daarover bijgepraat. De kerk moet ‘een cultuurpodium van hoog niveau’ worden waar Zeeuwse en landelijke culturele organisaties samenwerken. Onder meer Amsterdam Synphonietta, fotografiemuseum Foam en het Amsterdam Light Festival hebben gezegd in de toekomst iets te willen doen in Veere. Film by the Sea en filmmuseum Eye willen een expositie in de kerk organiseren. De voorstellingen, concerten en tentoonstellingen, die het hele jaar door plaatsvinden, moeten niet alleen Zeeuwen trekken, maar bezoekers uit het hele land. “Het zijn grootse plannen die Veere en Zeeland op de kaart zetten, maar waarvoor nog veel moet gebeuren”, zei De Reu.

Verbouwing

De provincie heeft vorige week een subsidie van 30.000 euro toegezegd voor de noodzakelijke verbouwing. Veere en Veen hebben al meer toezeggingen ontvangen. Zo heeft de Stichting Monumenten Bezit 300.000 euro beloofd, investeren de gemeente en Toeristische Impuls Veere flink en loopt er nog een aantal landelijke aanvragen.

De Raad voor Cultuur is een officieel adviesorgaan van de regering en het parlement op het gebied van kunst, cultuur en media. Ze is onafhankelijk en geeft gevraagd en ongevraagd advies over actuele kwesties en subsidieaanvragen.

Afbeelding