Op 21 maart stemmen volwassenen voor een nieuwe gemeenteraad. Vijf dagen eerder gaan de kids naar de stembus. FOTO LEONARD PASSCHIER
Op 21 maart stemmen volwassenen voor een nieuwe gemeenteraad. Vijf dagen eerder gaan de kids naar de stembus. FOTO LEONARD PASSCHIER Foto: Leonard Passchier

Vlissingen wil democratie blijven onderhouden

VLISSINGEN - Leerlingen uit de groepen acht van basisscholen in de gemeente Vlissingen kunnen in maart stemmen op hun favoriete partij. Ook gaan gemeenteraadsleden gastlessen geven op de scholen. "We hopen dat de kinderen het zo leuk vinden dat ze thuis tegen hun ouders zeggen dat ze moeten gaan stemmen", zegt raadsgriffier Floor Vermeulen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De opkomst in de gemeente Vlissingen is van oudsher niet hoog bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Zo kwam in 2014 slechts iets meer dan 48 procent van de stemgerechtigden opdagen. “In een gemeente als Kapelle is dat beduidend hoger”, zegt raadsgriffier Floor Vermeulen van de gemeente Vlissingen. “Hier moet je er echt wat voor doen om mensen naar de stembus te krijgen. We leven al ontzettend lang in een democratie en er lijkt soms wat sleetsheid op te zitten. De mensen in Vlissingen lijken het af en toe niet meer te waarderen, terwijl beslissingen die een gemeenteraad neemt direct invloed op de leefomgeving hebben.”

Zaadje

De beslissing van het presidium om in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart basisscholen te bezoeken en de jongens en meiden te laten stemmen heeft te maken met het lage opkomstpercentage in de Scheldestad. “We hopen de kinderen bij te brengen dat stemmen een voorrecht is. We proberen dat zaadje bij ze te planten, zodat ze zelf gaan stemmen als ze achttien zijn, maar nu al hun ouders enthousiasmeren.”

Vermeulen heeft ook contacten gelegd met Scalda om met leerlingen daar het een en ander te doen, maar de aandacht gaat de komende weken vooral uit naar de basisscholen. Deze hebben vorige week een brief gehad over de gastlessen en kinderverkiezingen.

Pro Demos

Als het aan Vermeulen ligt, komen de jongens en meisjes naar de raadszaal in het stadskantoor, maar de raadsleden gaan natuurlijk ook langs op scholen.

'Het is een klein, maar belangrijk stapje'

De lessen worden in samenwerking met Pro Demos, het huis voor de democratie en rechtsstaat, samengesteld en zijn toegespitst op de achtstegroepers. “Je moet de democratie onderhouden. Door dit te doen, zet je een klein stapje, maar het is wel belangrijk.”

Hoogtepunt van het project zijn de kinderverkiezingen op vrijdag 16 maart, een paar dagen voor de echte verkiezingen.

Filmpje

De gemeente gaat dan met het mobiele stembureau langs de deelnemende basisscholen. De jongens en meiden kunnen hun stem uitbrengen zoals hun vaders en moeders dat een paar dagen later moeten doen.

Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen maakt de uitslag na afloop bekend in een filmpje op de website.

Zoals het er nu uitziet hebben de kinderen op 16 maart nogal wat te kiezen. Aan de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen doen zeker dertien partijen mee. Daarbij zitten op de PVV en Forum voor Democratie na alle landelijke partijen, maar ook lokale zoals de Lokale Partij Vlissingen, Partij Souburg-Ritthem, Perspectief op Vlissingen en nieuwkomer Vlissings Belang. Of de lokale partijen onder de kinderen net zo populair zijn als bij hun vaders en moeders maakt burgemeester Bas van den Tillaar aan het einde van de dag bekend.