Vlissingen vindt 770.000 euro meer dan genoeg

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft onlangs beroep aangetekend tegen de beslissing van het bestuur van de Zeeuwse Muziekschool om de uittreedsom te verhogen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Net als Sluis maken de Vlissingers sinds 1 januari geen deel meer uit van de gemeenschappelijke regeling. Het uittreden kost ze sowieso geld. Over de hoogte van het bedrag bekvechten de deelnemers echter al een tijdje. De gemeente Vlissingen dacht aanvankelijk weg te komen met 770.000 euro, maar in oktober vorig jaar kwam de Zeeuwse Muziekschool opeens met een bedrag van meer dan een miljoen euro. “Wij vinden dat tijdens de wedstrijd de spelregels zijn veranderd”, zegt burgemeester Bas van den Tillaar. “Je moet niet opeens met het dubbele aankomen.” Volgens Van den Tillaar is het bedrag verhoogd op basis van de jaarrekening van 2016.

Vlissingen is uit de gemeenschappelijke regeling gestapt vanwege haar Artikel 12-status. Deelname aan de regeling kostte elk jaar 227.000 euro.

Wat haar betreft was ze er niet helemaal uitgestapt, maar ze wilde nog slechts hoogstens tien procent betalen. “We dachten aan een model waarbij de muziekschool als tussenpersoon zou optreden en op scholen actief zou zijn”, zegt wethouder Sem Stroosnijder. “Niet meer de dure variant waarbij iemand in een ruimte les geeft aan één of twee kinderen.” Vlissingen werkt nu samen met Kunsteducatie Walcheren.