Han Polman tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Nieuwe Kerk. FOTO EUGÈNE DE KOK
Han Polman tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Nieuwe Kerk. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto:

'Zeeland kan een goed voorbeeld zijn'

MIDDELBURG - De economie in Zeeland draait uitstekend, de werkloosheid daalt naar het niveau van voor de economische crisis en bedrijven komen handen tekort. Zeeland gaat een goed jaar tegemoet. Dat was de boodschap die commissaris van de koning Han Polman voor de bezoekers van de nieuwjaarsreceptie in de Nieuwe Kerk in Middelburg had. Toch zijn er ook zorgen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat blijkt uit de Staat van Zeeland, een rapport over de ontwikkelingen in de provincie dat deze week verschijnt. Zeeuwen maken zich onder meer zorgen over de klimaatverandering. “Twee derde denkt dat het een redelijk tot grote bedreiging is”, zei Han Polman in de volle kerk in Middelburg.
Volgens de commissaris van de koning bieden deze veranderingen echter ook kansen. “Zeeland kan een voorbeeld zijn voor andere gebieden in de wereld. Zon, wind en getij zijn ons natuurlijk kapitaal. Ook strekken initiatieven van bedrijven in het toepassen en delen van duurzame grondstoffen in de rest van de wereld tot voorbeeld.”

Economic Board

Zeeland moet samenwerken om de uitdagingen aan te kunnen en de kansen die er zijn te benutten, zo hield de commissaris alle bezoekers voor. Er waren vorig jaar genoeg voorbeelden dat de Zeeuwen daarvan al zijn doordrongen: de kustvisie, de energiedialoog en de fusie tussen Zeeland Seaports en de haven van Gent.

Een goed nieuw voorbeeld is het Economic Board Zeeland waarin vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, onderwijs en overheden de economische groei gaan aanjagen. Polman maakte vrijdag bekend dat Eric de Ruijsscher voorzitter wordt van het nieuwe orgaan dat de economie in de provincie duurzaam moet versterken.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werden ook Zeeuwse Complimenten uitgereikt, onderscheidingen voor Zeeuwen die iets bijzonders hebben gedaan. De vier gedeputeerden reikten er ieder één uit. Carla Schönknecht gaf een compliment aan Martin Dekker, een Zeeuws-Vlaamse agrariër die zich ‘met hart en ziel inzet voor de natuur’. Ben de Reu gaf zijn compliment aan Duurzaam Groede, die zich inzet voor een duurzame samenleving.

Harry van der Maas zette David en Ria Kasse in het zonnetje. Volgens hem staat het Middelburgse echtpaar symbool voor iedereen die zich inzet voor Dementievriendelijk Zeeland. Zij zijn sinds de start betrokken bij het Alzheimercafé Walcheren.

Jo-Annes de Bat gaf zijn compliment aan de werkgroepen Energiek Noord-Beveland en Vraagbundeling Schouwen-Duiveland. Zij hebben mensen in de buitengebieden aangespoord zich aan te melden voor snel internet. Volgens De Bat is dat ‘bijna een primaire levensbehoefte’. “Ik hoop dan ook dat deze mensen een voorbeeld zijn voor anderen in de regio.”

Afbeelding