Mensen in het buitengebied hebben nog eventjes om zich aan te melden voor snel internet in het buitengebied. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN
Mensen in het buitengebied hebben nog eventjes om zich aan te melden voor snel internet in het buitengebied. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN Foto: DNA Beeldbank/Laat Zeeland Zien

Walchenaren hebben nog eventjes tot deadline

DOMBURG - Nog eventjes en dan is de kans op snel internet in de Zeeuwse polders verkeken. Op 1 februari moeten zich per opstelpunt minstens 150 mensen hebben aangemeld, anders komen er geen vast-draadloze verbindingen in de buitengebieden. "We hebben meer mensen nodig", zegt wethouder René Molenaar van de gemeente Veere.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat deelde vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie een Zeeuws Compliment uit aan de werkgroepen Energiek Noord-Beveland en Vraagbundeling Schouwen-Duiveland.

Mede door de inzet van deze vrijwilligers kwamen er daar genoeg aanmeldingen binnen om een rendabele verbinding aan te leggen. “Snel internet is nu, maar zeker ook in de toekomst van cruciaal belang voor particulieren en ondernemers. Steeds meer diensten en voorzieningen zijn uitsluitend toegankelijk via internet”, zei De Bat.

“Er is ons alles aan gelegen om die 150 mensen per zender te halen”, zegt Pieter van der Pol van Delta, één van de drie aanbieders van internet in de polder.

Het Zeeuwse bedrijf heeft een team van vijf man die door de polders van Axel, Goes, Hoek, Hulst, Oost-Souburg, Rilland en Serooskerke rijden en bij bewoners aanbelt. Ook is er een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen voor Zeeuwen met vragen: 0118-225580.

Bakker

Op Walcheren zijn de 150 mensen voor beide opstelpunten nog lang niet in zicht. “Het gaat niet erg hard”, zegt Dick van der Velde, die zich namens Impuls Zeeland bezighoudt met de vast-draadloze verbindingen, een techniek die, zoals de Bat zei, ‘inmiddels heeft bewezen dat ze een stabiele, snelle verbinding kan leveren’.

'Anders komt ie nooit meer terug'

“Er zijn marktpartijen die dit willen doen, zowel de provincie als de gemeente leggen geld bij en Delta is bereid nog een deel bij te passen, zodat een aansluiting nog geen 40 euro kost. Daarvoor hoef je het niet te laten. Het klimaat voor een bakker om zijn winkel te openen is er, maar dan moet er wel brood worden gekocht. Anders doet hij het niet en komt ie nooit meer terug.”

Waarschuwing

Impuls Zeeland en de provincie proberen bewoners en ondernemers in het buitengebied te doordringen van het belang van een goede breedbandverbinding. Mensen die nu nog tevreden zijn en hun online werk redelijk kunnen doen, zitten over een paar jaar mogelijk met hun handen in het haar, waarschuwt Van der Velde. “De vraag naar internetsnelheid neemt per jaar met 40 procent toe”, legt Van der Pol uit.

Oplossing

“Wat nu voldoende is, is dat over één of twee jaar misschien al niet meer. Op dit moment is er een oplossing. Wij doen er echt alles aan, maar als er nu niet voldoende aanmeldingen binnenkomen, dan is het de vraag of er over een paar jaar nog een oplossing komt.”

Woensdag is er in het gemeentehuis in Domburg een extra bijeenkomst voor belangstellenden voor snel internet. Zij kunnen zich laten informeren over snel internet. De deuren gaan om 19.00 uur open.

Aanmelden voor snel internet voor 1 februari kan ook zonder deze bijeenkomst te bezoeken. Meer informatie is te vinden op www.delta.nl.

Delta werkt samen met Greenet voor de vast-draadloze verbindingen in het Zeeuwse buitengebied. Het kan internetsnelheden leveren tot 50 megabit per seconde. Delta verzorgt de glasvezelverbindingen en is eigenaar van het netwerk.

Er zijn nog twee aanbieders van snel internet in de polders van Zeeland: Skylinq en Skyline.