Stichting Karolingische Burg heft zich op

OOST-SOUBURG - Het bestuur van de Stichting Karolingische Burg uit Oost-Souburg heeft de stichting opgeheven per 1 januari 2018.

De stichting bestond inmiddels 16 jaar en was de opvolger van de voormalige vereniging Karolingische Burg. De doelstelling was ‘het beschermen en ontwikkelen van de cultuurhistorische waarden van de ringwalburg in Oost-Souburg in samenhang met de hedendaagse gebruikswaarden’.
Het bestuur was van mening dat de doelstelling voor hun en voor dit moment is bereikt. (Hoewel je er nooit klaar mee bent…). Daarnaast vragen nieuwe activiteiten teveel van de huidige menskracht en de middelen van de stichting om deze met voldoende succes te kunnen uitvoeren.
Samen met andere organisaties en de inzet van velen zijn er in die 16 jaar activiteiten tot stand gekomen waarmee de bekendheid met de ringwalburg en de historie werd vergroot en werd het burgterrein een bekende plek in en buiten het dorp.
Zo werd de historie verteld en getoond tijdens marktdagen en Open Monumentendag, waarbij de vikingtenten van de stichting een vertrouwd beeld waren. Demonstraties van het historische ‘zoutzieden’ en optredens van re-enactmentgroepen brachten het verleden tot leven. De verbinding met scholen en mogelijkheden voor exposities werd gelegd. De door de stichting verkregen vikingboot AASA werd in 2006 in bruikleen gegeven en aan het Polderhuis in Westkapelle om hun vikingthema te ondersteunen. Er is advies gegeven over de straatnamen in Souburg-Noord en het Vikingschip op het Oranjeplein.
Het gebruik van het burgterrein in deze periode werd ondersteund door de gemeente door o.a. aanleg van elektriciteit, water en riolering. Daardoor konden Highland Games, het folklorefestival, muziekoptredens, openlucht-kerkdiensten, het ringrijden, motortoertocht, etc. op een goede wijze georganiseerd worden. De stichting heeft daarbij vaak het initiatief genomen en anderen gesteund. De dag ‘Souburg Ontmoet’ in 2014 bracht naast bekende deelnemers ook weer nieuwe organisaties en bezoekers op de burg.
Dagelijks wordt het terrein gebruikt voor een wandelingetje, vaak met de hond, of spelen op de speeltoestellen. De schapen die zo nu en dan de ringwal afgrazen hebben ook zo hun aantrekkingskracht. De historische waarde van de ringwalburg is inmiddels bepaald en –meestal- erkend. Voorbeelden voor hedendaags gebruik zijn nu in ruime mate beschikbaar.
De Karolingische Burg ligt al meer dan 1000 jaar in het dorp en verdient het om niet alleen beschermd te blijven maar ook om op een verantwoorde wijze gebruikt te worden. Immers de ringwalburg is zo’n uniek terrein, niet alleen voor Souburg of Vlissingen, maar heeft ook voor de provincie en het land grote waarde. Wellicht dat aandacht voor de burg verder op een nieuwe manier gestalte kan krijgen waarbij het gebruik van o.a. social media belangrijk is .
De stichting heeft ter afronding onder meer tentoonstellingsmateriaal overgedragen aan het Polderhuis in Westkapelle (replica vikingboot) en aan Terra Maris in Oostkapelle. Het verhaal van de vroege middeleeuwen, de ringwalburgen en de vikingen wordt voortgezet. De ringwalburg in Oost-Souburg maakt daar deel van uit.[l]