Christien van den Bosch en Dolf de Nooijer hebben een grote liefde voor tuinieren. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Christien van den Bosch en Dolf de Nooijer hebben een grote liefde voor tuinieren. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Na zeventig jaar nog altijd in volle bloei

VLISSINGEN – Groei & Bloei afdeling Walcheren bestaat dit jaar zeventig jaar. Het jubileum wordt gevierd met verschillende activiteiten voor jong en oud, leden en niet-leden. "Het hoogtepunt van het jaar is de jubileumfair op 15 september op de historische boerderij van familie Kodde in Arnemuiden."

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De Groei & Bloei afdeling Walcheren is opgericht op initiatief van de stichting Nieuw Walcheren. Die maakte zich onder andere hard voor het aanplanten van bomen op het in 1944 overspoelde Walcheren. De grond bevatte veel zout en bijna alle begroeiing was weggespoeld. De stichting Nieuw Walcheren zamelde geld in en plantte 87000 bomen.

Floralia
In 1948 besloot de stichting een afdeling Walcheren van de Koninklijke Maatschappij voor Tuin en Plantkunde (nu Groei & Bloei geheten), op te richten. Oorspronkelijk was de club bedoeld voor hoveniers en liefhebbers. Dit is nog steeds zo, maar de nadruk ligt meer op de particuliere tuinliefhebber.
Christien van den Bosch is sinds vijf jaar voorzitter van Groei & Bloei afdeling Walcheren. “We proberen diverse activiteiten te organiseren, om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor het tuinieren.” Samen met zes andere bestuursleden en zo’n vijftien commissieleden zet zij zich vrijwillig in. “Ons doel is Walcheren groen te houden en we proberen het groener te maken.” Het ledenaantal steeg de afgelopen jaren naar ruim 400. De workshops, lezingen, excursies en het Floralia-project zijn jaarlijks terugkomende activiteiten.


'Het project loopt
al 36 jaar'


“Aan het Floralia-project doen jaarlijks tussen de zes- en achthonderd kinderen uit de groepen vier, vijf en zes mee. Ze krijgen een stekje van een pelargonium en les over verzorging, bemesting, verpotten en stekken. Vrijwilligers van Groei & Bloei geven drie keer les in de klas”, vertelt Dolf de Nooijer, penningmeester en PR-vrijwilliger. “Het project loopt al 36 jaar. Dus je begrijpt hoeveel mensen we hiermee bereikt hebben.”


Tegels
Een ander succesvol, langlopend project is ‘Tegel eruit, plant erin’. Groei & Bloei wil mensen bewust maken van de gevolgen van bestrating. Bij zware regenval kan het hemelwater in een bestrate tuin moeilijk weglopen. In een groene tuin gaat dat veel beter, waardoor de riolering minder zwaar belast wordt. “Mensen beseffen vaak niet wat de gevolgen zijn. Daarom geven wij voorlichting over verschillende onderwerpen”, zegt Van den Bosch. Dit jaar staan er onder andere lezingen over wolken als weersvoorspeller, de combinatie vaste planten en bollen en de eetbare siertuin op het programma. Deze laatste sluit aan bij het thema ‘Moestuinieren’ van de Nationale Tuinweek van 9 tot en met 17 juni.

Jubileum
Het jubileumjaar begint 6 februari bij de algemene ledenvergadering. De hoofdredacteur van het blad Groei & Bloei komt die avond langs om te vertellen. Ook maken de verschillende commissies hun plannen bekend aan de leden. De andere activiteiten zijn zowel voor leden als niet-leden toegankelijk. “We vinden het belangrijk dat het laagdrempelig is om mee te doen”, zegt Van den Bosch. “Hopelijk wordt de jubileumfair op 15 september ook goed bezocht.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.walcheren.groei.nl. [l]

Christien van den Bosch en Dolf de Nooijer hebben een grote liefde voor tuinieren. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE