ESFOTOGRAFIE
ESFOTOGRAFIE Foto: Els Swart

Nieuw ronde Filmstarz



VLISSINGEN - Iedereen van zestien jaar en ouder maakt ook dit jaar weer kans om tijdens Filmstarz zijn of haar eigen film te maken. Filmstarz is een acht maanden durend programma waarin drie aankomende regisseurs met professionele begeleiding hun eerste korte film maken. De negende editie van Filmstarz begint op 17 februari. Deelnemers mogen hun filmidee pitchen aan een jury.

DOOR STEPHAN KOOLE

Na de filmpitch gaan zes kandidaten door naar de volgende ronde, de workshopronde. Hierin leren de kandidaten een compleet scenario te schrijven voor hun filmidee. Tijdens het traject zijn er diverse workshops en trainingssessies van professionele filmmakers. Kandidaten moeten voor deze workshops rekening houden met 'huiswerk'. De drie kandidaten die de volgende ronde halen, worden echt regisseurs en gaan hun films opnemen, alle drie de films zullen in première gaan.


Creatief

Filmstarz is een project van Stichting Filmalot, voorheen CAVAK. Jeroen van Ooijen is al sinds het begin programmadirecteur van het project. Bo van Scheyen, coördinator, vertelt over het project. "We zijn destijds gestart met Filmstarz om mensen de kans te geven om in aanraking te komen met het film maken. Vanuit de stichting willen we een breed netwerk opbouwen en dat kan door ieder jaar een competitie te houden. In de finale maken de drie films kans op de Gouden Zeester. Kandidaten volgen eigenlijk een soort spoedcursus waarvoor je normaal een hele opleiding moet volgen. Het filmvak is een creatief vak en creativiteit houdt ook in dat niks te gek is. Kandidaten zijn volkomen vrij in hun verhaal. Ze hebben een goed idee wanneer ze het in één zin kunnen vertellen en het publiek een 'wauw-effect' ervaart. Alleen al meedoen is een mooie ervaring."

Ervaringen

Christiaan de Jager, Eddie Bimmel en Aron Verbogt zijn de drie regisseurs die meededen tijdens de editie van 2016. De film van Christiaan de Jager 'Open Wond' gaat over een beginnend bendelid die een onschuldige tiener neerschiet. In 'Twee' van Eddie Bimmel gaat het over een kloon die het zat is om slaaf te zijn. 'Everred' van Aron Verbogt gaat over een vrouw die terug probeert te komen bij haar jeugdliefde.

Op de website van stichting Filmalot vertellen de regisseurs over Filmstarz. "Film maken gaat niet altijd over rozen, we hebben best wat problemen gehad", aldus De Jager. "Zo speelde het weer niet altijd mee, we hebben zelfs een heel scène opnieuw moeten filmen. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik had nog nooit op een filmset gestaan en ik heb er erg van genoten."

Bimmel noemt het project een stoomcursus filmmaken. "Ik heb veel geleerd, en het was heel mooi om mee te maken. Het is sowieso de moeite waard om het nog een keer te doen, ik zou iedereen die er over nadenkt een film te maken aanraden het Filmstarz-traject te volgen."


Winnaars

Regisseur Gijs Suy en cameraman Jens Ingelse zijn de winnaars van vorig jaar met hun film 'Dag aan het strand'. "Het is een kunstzinnige film waarbij je een man ziet die verliefd is op een vrouw, maar haar niet durft aan te spreken", vertelt Ingelse. "In zijn hoofd zie je de gedachtegang van de man. Iedereen kan de film anders interpreteren. Het was Gijs' idee, we zijn al heel lang goede vrienden en hij kwam naar mij toe met zijn idee. Ik wilde gelijk helpen, maar ik wist niet goed hoe, want er komt zoveel bij kijken. Vervolgens gingen we naar een open doek van Filmstarz voor inspiratie." Van het een, kwam het ander, aldus Ingelse. "Het was een supergave ervaring. Er werken zoveel mensen aan één kunstwerk samen, dat is echt speciaal. Ik kan het iedereen aanraden, want je hebt een hele leuke en leerzame tijd."

Meer informatie

Alle geïnteresseerden boven de zestien jaar zijn welkom en mogen op 17 februari pitchen aan de hand van tien tot twintig zelfgekozen en/of zelfgemaakte foto's. Deelname is gratis, kijk op www.filmalot.nl voor meer informatie. [l]

ESFOTOGRAFIE