Zo moet het datacenter in het Sloegebied er gaan uitzien. In mei 2019 opent het de deuren. FOTO THE GREEN BAY
Zo moet het datacenter in het Sloegebied er gaan uitzien. In mei 2019 opent het de deuren. FOTO THE GREEN BAY Foto: The Green Bay

Groen mega-datacenter naar Borssele

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het 30.000 vierkante meter grote centrum komt naast de oude kolencentrale van EPZ in Borssele. “Daar hebben we de beschikking over een betrouwbare, maar ook groene energievoorziening”, zegt Gerben Ouwens van The Green Bay. Het schakelstation van Tennet ligt op een steenworp afstand. Daarnaast is er al groene stroom beschikbaar van bestaande windmolenparken en straks ook van de parken op zee en zonnevelden. “Het is uniek dat er zoveel energiebronnen op één plek samenkomen.”

De stroomvoorziening was één van de belangrijkste redenen voor The Green Bay om voor Zeeland te kiezen. Een andere is het water. Datacenters slurpen energie en de servers moeten voortdurend worden gekoeld. In Borssele kan dat met het koelwater uit de inlaat van de voormalige kolencentrale.

Batterijen

Als noodstroomvoorziening komen er batterijen van Huawei in plaats van dieselmotoren. De Chinese tech-multinational is één van de klanten van het datacenter. Ouwens heeft ook contacten met andere klanten, waaronder de Zeeuwse bedrijven Delta en DNWG. Het datacenter wordt in drie fasen gebouwd en krijgt een capaciteit van in totaal 30 megawatt. Er is straks plek voor zo’n 30 vaste werknemers, maar er zullen altijd meer mensen rondlopen, omdat er specialisten van klanten aan het werk zijn. “We denken dat Zeeland zich zal ontwikkelen tot een populaire vestigingsplaats voor datacenters", aldus Ouwens.

De meeste datacenters zijn nu nog te vinden in de omgeving van Amsterdam, maar daar is de betrouwbaarheid van de energievoorziening minder. “Wij zijn erg blij met deze ontwikkeling”, laat wethouder Ad Schenk weten. Ouwens zegt met open armen te zijn ontvangen door de gemeente en provincie en heeft bovendien hulp gehad van Invest in Zeeland. “Het is een mooie invulling van dit gebied en het zorgt voor hoogwaardige werkgelegenheid”, aldus Schenk. “Wie weet wordt het de place to be voor datacenters.” De bouw het datacenter begint in het tweede kwartaal van dit jaar. Als alles meezit opent het de deuren in mei 2019.