Afbeelding
Foto: Bevrijdingsfestival Zeeland

Fresku, Pleij en Oubelkas houden Vrijheidscollege

VLISSINGEN - Fresku, Herman Pleij en Joseph Oubelkas houden dit jaar de Zeeuwse Vrijheidscolleges in Vlissingen en Middelburg.

DOOR BRITTA JANSSEN

In aanloop naar het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen op 5 mei geven de drie hun visie op vrijheid. Tijdens de Vrijheidscolleges gaan Pleij, Oubelkas en Fresku in op de door Franklin D. Roosevelt in 1941 geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.
Fresku houdt zijn college tijdens een besloten bijeenkomst op 16 april in de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Op 25 april spreekt in het oude stadhuis in Middelburg Herman Pleij en op 5 mei is het bij het Bevrijdingsfestival de beurt aan Joseph Oubelkas. 'De Four Freedoms van Roosevelt blijken anno 2018 nog steeds actueel', stelt de organisatie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. 'Het zijn de vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is. Waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar.' De vrijheidscolleges zijn bedacht om een bijdrage te leveren aan het debat over vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld.


Fresku
Roy Michael Reymound, beter bekend onder zijn artiestennaam Fresku, is een Nederlands rapper, acteur en cabaretier. Zijn maatschappelijke betrokkenheid komt onder meer tot uiting in zijn songteksten, zoals bij het nummer 'Zo Doe je Dat', waarin hij de heersende blanke muziekcultuur op de hak neemt. Fresku speelde zich als rapper in 2008 met het nummer 'Brief aan Kees' in de kijker bij TopNotch-baas Kees de Koning en tegelijk ook bij de Nederlandse muziekscène. Hij maakte met regisseur Teemong opvallende video's rond Gino Pietermaai, zijn creatie van de stereotype Antilliaan. Later creëerde hij Willy Keurig, de blanke man uit Brabant. Beide maken ook deel uit van de theatershow 'Welkom bij de Fresku Show'.

Pleij
Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege. Waar liggen de grenzen van deze vrijheid? Waarom verschuiven ze telkens? En wie gaan daarover? Pleij is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Pleij schreef hier een groot aantal artikelen, essays en boeken over, waaronder recent 'Moet nog steeds kunnen: op zoek naar een Nederlandse identiteit' (2016) en het essay 'Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding' (2017).

Oubelkas
Wat doet het met je als je niet vrij bent? Joseph Oubelkas weet dat uit eigen ervaring. Hij vertelt over het jarenlang opgesloten zitten in een Marokkaanse gevangenis en over wat er nodig is om vrijheid te waarborgen. Joseph Oubelkas werd in 2004 op 24-jarige leeftijd tijdens een zakenreis in Marokko plotseling opgepakt. Zonder bewijs of onderzoek zat hij beschuldigd van drugssmokkel ruim vier jaar in de Marokkaanse gevangenis. Na zijn vrijlating deelde hij zijn ervaringen in het boek '400 brieven van mijn moeder'. 'Hij werd een veelgevraagd spreker en Oubelkas weet zo veel mensen te inspireren en te motiveren'. Over deze wending in zijn leven na de vrijlating schreef hij 'Gezondheid, Liefde, Vrijheid'.

Landelijk
In het hele land zijn er tien sprekers die in elf provincies in totaal 38 college geven. Deze zesde editie van de Vrijheidscolleges wordt dinsdag 27 maart geopend met een lezing van Femke Halsema in Utrecht. Zij gaat in haar toespraak, geïnspireerd op haar voorstelling 'Een Vrij Land', in op de vraag of onze identiteit wordt bedreigd. 'Nee', zegt Halsema. Maar wie zijn wij dan? Is er zoiets als een Nederlandse cultuur? Anousha Nzume en schrijver/rapper Massih Hutak reflecteren na afloop op de lezing.


Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl. [l]

Afbeelding