Bisscop Paride Taban uit Zuid-Soedan is één van de winnaars van de Four Freedoms Awards. ARCHIEFFOTO
Bisscop Paride Taban uit Zuid-Soedan is één van de winnaars van de Four Freedoms Awards. ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

'Het klimaatakkoord raakt de vier vrijheden'

MIDDELBURG - Haar naam is misschien niet zo bekend als die van Angela Merkel, de Duitse bondskanselier die de internationale Four Freedoms Awards twee jaar geleden in Middelburg in ontvangst nam. Christiana Figueres Olsen heeft hem echter niet minder verdiend. De ambtenaar uit Costa Rica staat symbool voor alle betrokkenen bij de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs.

DOOR EUGÈNE DE KOK

En dat is absoluut een historische prestatie geweest, vindt commissaris van de koning Han Polman. Christiana Figueres was de hoogste ambtenaar van een comité van de Verenigde Naties dat betrokken was bij de klimaatconferentie in de Franse hoofdstad. Zij en haar medewerkers werkten jaren aan het akkoord. “We hebben onze verschillen gerespecteerd en onze vijandigheid opzij gezet en ons geconcentreerd op het heden dat we delen en de toekomst die we samen moeten bouwen”, schreef de Costa Ricaanse in 2015 in een bedankbrief aan alle betrokkenen. “Het akkoord is van onvoorstelbaar belang voor de wereld. Het raakt de vier vrijheden”, legt Polman als voorzitter van de Roosevelt Foundation uit.
Dat de toekenning een protest is tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die vorig jaar uit het klimaatakkoord stapte, ontkent hij. “Alles is politiek, maar politiek is niet alles, heeft Herman Kuitert. Dit is een positieve keuze. Het akkoord is onmiskenbaar van groot belang voor de mensheid. Wij herkennen in het werk de erfenis van de vier vrijheden van president Roosevelt.”

Speech
Figueres neemt de prijs op woensdag 16 mei zelf in ontvangst. De plechtigheid vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Middelburg. “Dat doen we sinds 1982, toen we 200 jaar diplomatieke betrekkingen met Amerika vierden”, zegt Polman.
De Four Freedoms Awards zijn vernoemd naar een speech uit 1941 van president Franklin Delano Roosevelt. Het gaat om de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees. Sinds 1982 hebben beroemdheden zoals prinses Juliana, Nelson Mandela, Jimmy Carter en de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai de prijs gekregen.
Twee jaar geleden nam de Duitse bondskanselier Angela Merkel de internationale Four Freedoms Awards in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Middelburg in ontvangst. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het leven in vrijheid en verdedigen van de vrijheid zijn twee kanten van dezelfde medaille”, zei zij toen.
Het is iets waar de vier andere winnaars zich dagelijks sterk voor maken. De award voor de vrijheid van meningsuiting gaat dit jaar naar de Turkse correspondent Erol Önderoglu. “Hij strijdt al ruim twintig jaar tegen het inperken van de persvrijheid en heeft daar meer dan 4600 artikelen en columns over geschreven”, aldus Polman.
Bisschop Paride Taban uit Zuid-Soedan krijgt de prijs voor de vrijheid van godsdienst. “Niet door het geloof ontstaan er oorlogen, maar het is de macht die godsdienst misbruikt, zegt hij. Met zijn werk houdt hij de hoop op vrede levend.”

Virunga Alliance
De Belg Emmanuel de Merode krijgt de award voor de vrijwaring van gebrek. Hij werkt in de Democratische Republiek Congo als natuurbeschermer voor de Virunga Alliance, die de flora en fauna in het arme land beschermt, soms met gevaar voor eigen leven. De Merode krijgt daarbij hulp van 360 rangers uit de omgeving.
De laatste prijswinnaar is Urmila Chaudhary uit Nepal. Zij krijgt de award voor de vrijwaring van vrees. Ze probeert in haar thuisland een einde te maken aan het systeem dat kindslavernij in stand houdt. In haar jeugd werd ze zelf meer dan elf jaar uitgebuit als huishoudslaaf. “Maar ze is nu een invloedrijke vrouw en een belangrijk mensenrechtenactiviste.”
Meer op www.fourfreedoms.nl.