Het Nollebos en Westduinpark zijn hét hete hangijzer in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. FOTO BO VAN SCHEYEN
Het Nollebos en Westduinpark zijn hét hete hangijzer in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. FOTO BO VAN SCHEYEN Foto: Bo van Scheyen

Groene hart Vlissingen beheerst verkiezingen

VLISSINGEN - De actiegroep Red het Nollebos-Westduinpark heeft de afgelopen weken een nieuwe poster verspreid. De poster maakt bij veel mensen de tongen los, omdat behoorlijk ze laten zien welke partijen volgens de actiegroep voor of tegen bebouwing in het Nollebos zijn.

DOOR BO VAN SCHEYEN

De nieuwe poster levert op de sociale media felle discussies op. Vlissingen was zelden zo verdeeld. Het dossier over wel of geen bebouwing in het Nollebos en/of Westduinpark houdt de gemoederen in de Vlissingse politiek nu al jaren bezig. “Het moet ergens in april 2015 zijn geweest dat raadsleden werden uitgenodigd bij de sauna voor een presentatie over uitbreiding van het welness-bedrijf. Daar was de sauna toen al jaren mee bezig. In 2011 had de raad namelijk ingestemd met een kleinschalige uitbreiding. Bij gemeenteraadslid Alex Soplantila gingen toen echter de alarmbellen rinkelen”, vertelt Joost Naudts van de actiegroep. “Soplantila zag dat het hier niet om kleinschalige uitbreiding ging, maar om een plan van 240 huisjes.”

Kort daarna richtten inwoners een actiegroep op. Met een klein aantal verontruste inwoners begon Astrid Koster een handtekeningenactie. Het groeide uit tot een groots initiatief onder de naam Behoud Nollebos. Een Facebook-pagina werd in het leven geroepen en in korte tijd hadden 8500 mensen hun handtekening gezet. Hun boodschap was duidelijk: zij wilden geen bebouwing in het groene hart van de stad.

De handtekeningen werden destijds aangeboden aan toenmalig burgemeester Letty Demmers. Vanaf dat moment begon het politieke spel. Wie had wat gezegd en wie had wat beloofd? Hoe moesten besluiten uit het verleden worden geïnterpreteerd? Beschuldigingen over gemaakte afspraken werden geuit aan het adres van wethouder John de Jonge. Nadat het plan voor de 240 huisjes in het groene gebied in 2017 was afgeserveerd kwam ontwikkelaar Ecoparks met een nieuw plan van 100 hotelappartementen en een aantal waterwoningen.


Breuk

Intussen waren er in de groep actievoerders 'Behoud Nollebos' verschillen van inzicht ontstaan. Er ontstond een breuk tussen de beheerder van de Facebook-pagina ‘Behoud Nollebos' en een groep actievoerders. “We besloten voor hetzelfde te strijden, maar een ander pad te bewandelen”, aldus Naudts. “Marinus Dijkhuizen bleef zijn Facebook-pagina beheren en wij - mijn vrouw Koosje, Astrid Koster, Leon Riekwel, André Houwing en ik - zijn verder gegaan onder de naam Red Nollebos-Westduinpark.” Ook kwam er een website van Bart Wassink, die nieuws van beide actiegroepen brengt en het opneemt voor de vogels in het gebied. Alle initiatieven vertegenwoordigen een grote groep Vlissingers die geen grootschalige bebouwing willen in het groene hart.


Stemgedrag

Met de poster van Red het Nollebos-Westduinpark wil de actiegroep duidelijk maken hoe het stemgedrag van de verschillende Vlissingse politieke partijen de afgelopen vier jaar is geweest. “We hebben er bewust voor gekozen alleen die partijen te vermelden die de afgelopen vier jaar in de raad over de bebouwing een duidelijk voor of tegen verkondigden. We zijn ons ervan bewust dat nieuwe partijen er niet op staan en dat we sommige partijen niet hebben meegenomen.” De poster leidde, net als de onlangs gepubliceerde, gefotoshopte illustratie van Leon Riekwell, tot felle reacties onder partijen en de bevolking. Het is de moeite waard, vindt Naudts die het bos ‘een zeer uniek gebied’ noemt. “Er zijn zoveel grote steden die hunkeren naar een groen gebied in hun stad en wij in Vlissingen zouden het groen laten verstenen? Wij blijven strijden tot ons hele bos blijft bestaan.”

Zaterdag houdt de actiegroep een nieuwe actie op het Scheldeplein. “Iedereen kan dan bij ons langskomen om vragen te stellen.”[l]