Agenten voeren een verkeerscontrole uit.
Agenten voeren een verkeerscontrole uit. Foto: Picasa

Politie doet drugstests bij automobilisten

VLISSINGEN - Agenten van het basisteam Walcheren hebben vorige week voor het eerst automobilisten onderworpen aan een speekseltest om drugsgebruik op te sporen. Tot dusver was dat voor de politie lastig aan te tonen tijdens controles. Nieuwe wetgeving geeft agenten nu meer bevoegdheden. De politie hield donderdagavond een uitgebreide verkeerscontrole op het Scheldekwartier in Vlissingen.

DOOR PETER URBANUS

Op de grote parkeerplaats aan de De Willem Ruysstraat stonden politiebusjes. en twee motoragenten reden rond in de omliggende straten. Zij dirigeerden ‘op gevoel’ auto’s richting de parkeerplaats. Eenmaal tussen de pylonen geparkeerd, werden de inzittenden direct aangesproken door de agenten. Martin Vogel en Emile Put hebben als instructeur inmiddels een groot deel van hun Zeeuwse politiecollega’s getraind in het gebruik van de speekseltest. “Hier keken we al jaren naar uit. Tot voor kort konden we automobilisten niet snel testen op drugsgebruik, zoals dat wel kan bij alcoholgebruik”, legt Vogel uit. “We moesten afgaan op eigen waarneming, eventueel gevolgd door bloedonderzoek. Geen goede controle betekent dat mensen zich veilig waanden met drugs achter stuur.”

Tijd

In de praktijk zijn het vooral jongeren in wat oudere, soms ‘gepimpte’ auto’s die eruit worden gepikt voor de controle. De motoragent gaat daarbij af op zijn ervaring en gevoel. Bovendien zijn er in het gebied waar de controle plaatsvond verschillende coffeeshops gevestigd. Vermoed wordt dat vooral gedurende uitgaansavonden behoorlijk wat drugs gebruikt worden.

Het afnemen van de speekseltest gebeurde in een van de politiebusjes op de parkeerplaats. De betreffende jongeman stemde in met de test en onderging de proef geduldig. Hij bleek niets te hebben gebruikt.

Wat opvalt is dat het afnemen van de test nogal wat tijd kost. Er gaan zo tien minuten overheen voordat er resultaat is. Ook om die reden is het ondoenlijk om alle automobilisten aan te houden, zegt Vogel.

Wetgeving

Agenten letten ook op de typische psychomotorische verschijnselen bij drugsgebruik, zoals bloeddoorlopen ogen, vergrote pupillen en malende kaken. Net als bij een blaastest kunnen agenten ook direct controleren of de bestuurder zijn of haar rijbewijs bij zich heeft en of de auto verzekerd en apk-gekeurd is, stelt Vogel.

De speekseltest komt voort uit nieuwe wetgeving rondom drugsgebruik in het verkeer. Ook bij geweldsdelicten en bijvoorbeeld een diefstal met geweld of huishoudelijk geweld zullen aangehouden daders voortaan standaard worden getest op drugsgebruik. Blijkt een dader inderdaad drugs te hebben gebruikt, dan kan dat van invloed zijn op de strafmaat. Mensen zijn verplicht mee te werken als ze staande worden gehouden. Bij weigering volgt proces-verbaal. Afhankelijk van type en dosis drugs bepaalt de officier van justitie de strafeis.

Rijbewijs

Op gebruik van medicijnen die de rijvaardigheid aantasten kan nog niet worden gecontroleerd. De politie zal daarbij moeten afgaan op andere aanwijzingen, bijvoorbeeld medicijnstrips in de auto, zegt Vogel.

In totaal was er donderdagavond bij drie bestuurders aanleiding om een speekseltest uit te voeren. Een van hen bleek geen drugs gebruikt te hebben. Bij een 23-jarige Vlissinger gaf de test wel de aanwezigheid van THC (de werkzame stof in wiet) aan. De man gaf toe dat hij geblowd had. Zijn rijbewijs is ingevorderd en zal worden opgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat besluit of de man nog geschikt is om een voertuig te besturen. Een bestuurder weigerde mee te werken aan de speekseltest en kreeg een boete van 230 euro. [l]