Knallende koppijn

Woorden doen geen pijn, is het aloude spreekwoord, maar voor zover het al waar is, geldt dat niet voor de twaalf woorden en het cijfertje in de Telegraaf. “Hij is 28 maart in de gelegenheid de volksvertegenwoordigers te woord te staan”, stond er vrijdag in de wakkerste krant van Nederland. Wat is daar nou zo erg aan, hoor ik u zeggen. Op zich is er weinig mis mee, maar als ik vertel dat ze uit de mond komen van Jeroen van der Veer werpt dat een ander licht op de zaak. Uit het zinnetje spreekt zo’n stuitende arrogantie voor de ‘gewone man’ dat je er spontaan knallende koppijn van krijgt. Meneer van der Veer, bij ING voorzitter van de raad van toezicht - ik schrijf het bewust zonder hoofdletters, omdat anders de indruk ontstaat dat het een belangrijk orgaan is - kan over achttien dagen langskomen in de Tweede Kamer om uitleg te geven over het salaris van Ralph Hamers. Eerder heeft de inwoner van (bij mijn weten) Wassenaar geen tijd om langs te komen in Den Haag, op een steenworp afstand. Wellicht moet hij met of zonder Halbe Zijlstra nog een keer naar de datsja van Poetin, al lijkt me dat om meerdere redenen sterk. Ik denk dat de voormalig Shell-topman lak heeft aan het volk en dat hij hoopt dat de storm over de loonsverhoging van het salaris van ING-topman Ralph Hamers over twee weken is gaan liggen.

Ik hoop van niet. Moge de storm van verontwaardiging uitgroeien tot een orkaan van exorbitante proporties, net zo exorbitant als de opslag voor het bankiertje. Dat de negen mannetjes en vrouwtjes in de raad van commissarissen denken weg te komen met een salarisverhoging van 50 procent getuigt van wereldvreemdheid, zoals Mark Rutte, de opvolger van ING-commissaris Jan Peter Balkenende, het noemde. Dat meneer Van der Veer te arrogant is om uitleg te komen geven aan de vertegenwoordigers van het volk, die zijn bank een paar jaar geleden overeind hebben gehouden, is heel erg.

Hij kan het enigszins goedmaken door het salarisvoorstel in te trekken. Als het exceptionele talent Hamers dan daadwerkelijk naar een andere Europese bank gaat, komt er wel een ander haantje. Vervolgens mag de 61-jarige Van der Veer opstappen. Hij heeft de pensioenleeftijd nog niet bereikt, maar hij kan die paar jaar wel overbruggen. Geld genoeg.[l]