Vlissingers kunnen volgende week woensdag naar de stembus. ARCHIEFFOTO
Vlissingers kunnen volgende week woensdag naar de stembus. ARCHIEFFOTO Foto: Leonard Passchier

Wat zijn de grootste uitdagingen in Vlissingen?

VLISSINGEN - Lang niet alles kan in Vlissingen, maar in vergelijking met vier jaar geleden lijkt het toch zeker niet slechter te gaan. Er worden volop huizen gebouwd op het Scheldekwartier, de financiën zijn niet op orde, maar de weg naar herstel is ingeslagen en er lijkt sprake van nieuw elan in de gemeente. Maar wat kan beter, wat zijn de grootste uitdagingen en waarom zouden de inwoners van Vlissingen op uw partij moeten stemmen? Deze vragen heeft de Vlissingse Bode voorgelegd aan de lijsttrekkers in de gemeente Vlissingen. Hieronder staan de antwoorden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Frances Oreel van de PvdA vindt dit de grootste uitdagingen voor Vlissingen: “We moeten het onderhoud voor onze kapitaalgoederen inplannen. Daarnaast moeten we als Artikel 12-gemeente onze financiën op orde brengen. Dit alles kan alleen als er een visie wordt opgesteld. De huidige keuzes worden gemaakt zonder zo’n visie. Kijk naar het accommodatiebeleid en de effecten voor onze sport, kunst, cultuur en welzijn. Hoewel het college actief heeft geïnventariseerd, ontbreekt het aan een visie en worden de effecten voor de stad onderschat door dit college. Haalbare voorstellen worden niet serieus genomen.”

Die uitdagingen kun je het beste aangaan met de PvdA, omdat: “We vooral aandacht hebben voor de mensen. De stad is van ons allemaal. Financiële keuzes moeten we samen maken. Dan zal blijken dat er ook veel meer mogelijk is en veel meer behouden kan worden voor de stad. Ook Vlissingen als sociale stad, willen wij terug. Vooral als het gaat om inkomen, zorg en wonen. Wat beter geregeld moet worden is het armoedebeleid, in ieder geval eenduidig beleid op Walcheren. Daarnaast de zorg. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wmo. Niet meer de grenzen opzoeken, zoals dit college doet. Gewoon goed regelen! Wonen, betaalbaar wonen voor iedereen.”

Rens Reijnierse van 50Plus vindt dit de grootste uitdagingen voor Vlissingen: “Samen met het maatschappelijk middenveld moeten we de voorzieningen op peil houden en efficiënter benutten, zodat inwoners goede voorzieningen tegen een acceptabele prijs hebben. Ook moeten we zorgen voor cohesie in onze samenleving. De inwoners moeten met elkaar in gesprek in plaats van dat ze over elkaar praten. Met elkaar praten leidt tot begrip voor elkaar en maakt het mogelijk samen te leven. Ieder met zijn eigenheid en met respect voor de ander. Dat moet gaan plaatsvinden in wijkcentra waar iedereen uit de wijk zich thuis voelt en ook graag komt. Verder moeten mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat kan alleen als we zorgen voor uitstekende zorg, dicht bij de mensen. Dat kan alleen tot stand komen als mensen weer naar elkaar omkijken.”

Die uitdagingen kun je het beste aangaan met 50Plus, omdat: “We worden allemaal steeds ouder. 50Plus is nodig om te zorgen dat er een goede balans gaat ontstaan in aandacht voor deze steeds groeiende groep ouderen. Die ouderen moeten bediend worden en niet weggedrukt worden in de graaiende wereld waar het belang van werkenden voorop gesteld wordt. De laatste decennia hebben ouderen niet meegedeeld in de toename van welvaart. Als die achterstelling blijft of toeneemt komt het moment dat de groep ouderen dat niet langer pikt en is een vorm van opstand komt steeds dichterbij.”

Vlissings Belang vindt dit de grootste uitdagingen voor Vlissingen: “Ondanks de Artikel 12-status van Vlissingen moeten we alles op alles zetten om de stad leefbaar te houden en de cultuur niet verloren te laten gaan. De binnenstad leefbaar maken en proberen te behouden door nieuw te vestigen middenstanders tegemoet te komen met tijdelijke financiële tegemoetkomingen.”

Die uitdagingen kun je het beste aangaan met Vlissings Belang, omdat: “Wij er puur en alleen voor de Vlissingers zijn. Wij hebben geen partijbelang of belangen bij andere organisaties. We zijn voor een open, eerlijk en vooral transparant bestuur. De inwoners van Vlissingen hebben recht om te weten hoe en waarom hun stad op deze manier wordt bestuurd. Alleen door eerlijk en open naar buiten te treden kun je hun vertrouwen winnen.”

Afbeelding