Leerlingen van Het Vlot planten een zomerlinde. FOTO MARIELJATEN BRUGGENCATE  
Leerlingen van Het Vlot planten een zomerlinde. FOTO MARIELJATEN BRUGGENCATE   Foto: Marielja ten Bruggencate

Imkers geven zomerlinde cadeau bij Boomfeestdag

VLISSINGEN – Imkersvereniging Walcheren bestaat dit jaar 100 jaar en viert dat onder andere met een cadeau aan de drie Walcherse gemeenten. Samen met basisschoolleerlingen en wethouders planten de imkers drie zomerlindes. In Vlissingen gebeurde dat woensdag, op Nationale Boomfeestdag. “Deze bomen hebben heerlijk ruikende bloesem, waar de bijen dol op zijn,” verklaart Monique Jankowski, voorzitter van Imkersvereniging Walcheren.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Tijdens de Nationale Boomfeestdag, dit jaar op woensdag 14 maart, is het gebruikelijk dat wethouders en leerlingen bomen planten. De eer van de jubilerende imkersclub is ten beurt gevallen aan basisschool De Golfslag in Domburg, de Regenboogschool in Middelburg en basisschool Het Vlot in Vlissingen.

Bestuiving

In Vlissingen, in het parkje bij de kruising van de Irislaan met de President Rooseveltlaan, hielp wethouder Josephine Elliott woensdag met de viering van Boomfeestdag. “Het planten van bomen vind ik erg belangrijk”, vertelt ze. “We hebben in Vlissingen een goed beleid voor het onderhoud van oude bomen en aanplant van nieuwe bomen.”
De jarige imkersvereniging heeft bewust gekozen voor zomerlindes als cadeau aan de gemeenten Vlissingen, Veere en Middelburg. De bomen kunnen heel oud worden en zijn geliefd bij bijen. Jankowski: “Als imker vind ik het heel belangrijk dat er voldoende bomen, struiken en planten voor bijen zijn. Bijen zijn nodig voor de bestuiving van planten, dus we hebben ze hard nodig.”

Uitsterven

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan heeft Imkersvereniging Walcheren een lespakket samengesteld waarmee de imkers langs scholen gaan. De imkers zijn ook langs geweest op Het Vlot. Sofiya Bouziani (12) en Nossaiba Bouziana (11) vonden het een interessante les. Sofiya: “De imker heeft honing laten zien en we konden het ruiken. Ook hebben ze laten zien waarom we goed voor bijen moeten zorgen. Want als de bijen uitsterven, zal de mens ook binnen vier jaar uitsterven.” Deze laatste uitspraak is een voorspelling van Albert Einstein, die toevallig op 14 maart geboren is. “Of het precies zo is weet ik niet,” zegt Jankowski. “Maar dat bijen een zeer belangrijke rol spelen staat toch wel vast.”

Bijenvolk

De Imkersvereniging Walcheren telt zo’n 45 leden. Voorheen waren het voornamelijk gepensioneerde mannen die lid waren, tegenwoordig zijn het steeds meer jongeren en vrouwen die imker willen worden. “Imkers zijn betrokken bij de maatschappij en bij de wereld. In een bijenvolk herken je samenwerking en taakverdeling. Als mensen kunnen we nog veel van bijen leren. Het is een prachtig klein beestje.”

Tijdcapsule

De nationale Boomfeestdag wordt ieder jaar in maart gehouden om kinderen ervan bewust te maken dat het planten van bomen bijdraagt aan klimaatverbetering. De aanplant van bomen en bossen helpt bij het tegengaan van de opwarming van de aarde.

'Leerlingen Het Vlot

plantten ook capsule'

De Boomfeestdag vond vorige week voor de 62e keer plaats. Bij het planten van de zomerlinde stopten de leerlingen van Het Vlot in Vlissingen een tijdcapsule in de grond. In de capsule zitten tekeningen en wensen van de kinderen voor de toekomst. Nossaiba schreef dat ze hoopt advocaat of dokter te worden. Maar dat kan alleen als het scenario van Albert Einstein niet uitkomt en de mens goed voor bijen blijft zorgen. De zomerlindes zullen in ieder geval hun steentje bijdragen. [l]