Léonie Dieleman te midden van haar leerlingen in Afrika. FOTO PRIVÉBEZIT
Léonie Dieleman te midden van haar leerlingen in Afrika. FOTO PRIVÉBEZIT Foto: Picasa

'Inspireren door een spiegel voor te houden'

OOST-SOUBURG - Léonie Dieleman, afkomstig uit Oost-Souburg, is nadat zij twaalf jaar lesgegeven heeft in Mozambique terug in Zeeland. Op verzoek van een uitgever heeft zij de levenslessen die ze in Afrika in haar eigen lesmethode integreerde gebundeld in het boek ‘De vrouw die zeven koeien waard was’.

DOOR JESSICA ROVERS

Naar eigen zeggen is Dieleman overdonderd door alle media-aandacht voor het boek. Vooral omdat het idee voor het uitgeven ervan niet van haar zelf kwam. “Ik heb tijdens mijn werk in het buitenland veel nieuwsbrieven geschreven om mijn achterban te informeren”, vertelt ze. “Na een aantal jaar begon ik reacties te krijgen; mensen vonden dat ik leuk schreef en werden er door geïnspireerd. Misschien komt het ook doordat ik dingen niet mooier maak dan ze zijn”.

Negentig

Dieleman wilde zelf niet naar een uitgever stappen, maar een bekende van haar deed dat wel. Ze werd gevraagd de nieuwsbrieven over haar belevenissen zo te herschrijven dat ze geschikt waren voor publicatie.
Dit resulteerde in een boek met vijf thematische hoofdstukken. “In één hoofdstuk staat mijn werk centraal en de levenslessen die ik daarbij gebruikte over onder andere vriendschap, de aidsproblematiek en man-vrouwverhoudingen."

'Klassen van tachtig,

negentig kinderen'

De andere hoofdstukken gaan over cultuurverschillen, corruptie, de kerk en over Afrikaanse verhalen. De titel van het boek verwijst naar zo'n verhaal. Op school stond ik voor klassen met tachtig, negentig leerlingen en moest ik alles uit de kast trekken om hen te boeien. Daarvoor gebruikte ik vaak een verhaal, dat ik koppelde aan een bepaald onderwerp."

Spiegel
Dieleman geeft zogenaamde 'life skill lessen' aan Afrikaanse jongeren en verpakt deze lessen in pakkende verhalen. En het werk van deze Nederlandse vrouw in een Afrikaanse cultuur levert ook weer nieuwe verhalen op.
De mooiste grappige, maar ook verdrietige verhalen heeft de Souburgse gebundeld in haar boek. Het resultaat is volgens de uitgever een verrassende en leerzame leeservaring voor iedereen die in de spiegel van de Afrikaanse cultuur durft te kijken.


Melk

De ondertitel 'Spiegelverhalen uit Afrika met een lach en een traan' verwijst naar de opzet van het boek. Dieleman wil er mensen mee aan het denken zetten over hoe zij met bepaalde dingen in het leven omgaan. “Ik beschrijf niet de verschillen tussen Afrika en Nederland om te kunnen zeggen 'iedereen is uiteindelijk gelijk'. Het contrast is enorm. Ik kreeg van de familie een baby'tje van wie de moeder aan aids overleden was aangeboden, omdat ze geen melk konden betalen. Vlak daarna kwam ik naar Nederland met verlof. Daar zag ik hoe boeren duizenden liters melk lieten wegstromen. Ik heb het boek niet geschreven met een bepaalde boodschap over universele waarden.

'Dieleman wil mensen

aan het denken zetten'

Het is meer bedoeld als bron waar je ideeën kunt opdoen als je in het onderwijs werkt of jeugdwerk doet, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn om naar het buitenland te gaan kunnen er wat aan hebben”.

Integriteit

Volgens de Souburgse zitten er een aantal rode draden in het boek. “Integriteit is een belangrijk aspect. Ik vind dat je een ander moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Mijn motto is: je kunt niet de hele wereld veranderen, maar je kunt wel de hele wereld van één persoon veranderen. Mensen moeten zich bewust zijn van de invloed van hun gedrag op anderen; je kan iemand afbreken of er voor zorgen dat iemand zich beter voelt.” [l]