Cartoonist Adrey Caljé, geboren in Oost-Souburg, woont niet meer in Zeeland maar houdt de politiek in de gaten. Zijn cartoons zijn te zien op patzer.nl. ILLUSTRATIE PATZER.NL
Cartoonist Adrey Caljé, geboren in Oost-Souburg, woont niet meer in Zeeland maar houdt de politiek in de gaten. Zijn cartoons zijn te zien op patzer.nl. ILLUSTRATIE PATZER.NL Foto: © 2018 Patzer.nl

PSR en LPV wisselen stuivertje aan kop

VLISSINGEN - De lokalen blijven het goed doen in Vlissingen. De Lokale Partij Vlissingen (LPV) en de Partij Souburg Ritthem (PSR) zijn vorige week woensdag als grootste partijen uit de bus gekomen. Beide hebben vijf zetels.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De twee hebben alleen stuivertje gewisseld. Waar de LPV vier jaar geleden als grootste uit de bus kwam, is de PSR nu ietsjes groter.

Zowel de PSR als LPV heeft vijf zetels, maar de eerste partij kreeg dankzij een eindsprint op woensdagavond net iets meer stemmen: 2782. “Yes”, reageerde lijsttrekker en wethouder Albert Vader op Facebook. “Dank aan al die Souburgers, Ritthemers en Vlissingers die op ons hebben gestemd. Ook dank aan het topteam dat hiervoor zo hard heeft gewerkt.”

'Zeker tevreden met de uitslag'

Vader nam de dag erna de taak op zich om een nieuwe coalitie te vormen. Dat de PSR met de LPV doorgaat lijkt niet meer dan logisch, zeker omdat er na de twee lokale partijen maar liefst zeven partijen met twee zetels volgen. “Wij zijn zeker tevreden met de uitslag”, zegt LPV-lijsttrekker John Dooms. “Het laat zien dat er een heleboel verstandige mensen in Vlissingen zijn, die zich niet hebben laten misleiden door de berichtgeving over het Nollebos.”

Uitleggen

De LPV was zeker de laatste maanden de gebeten hond in berichten over de mogelijke bebouwing van het bos. Het was de afgelopen jaren niet het enige moeilijke dossier in de stad. “Dat we ondanks alle noodzakelijke bezuinigingen en moeilijke beslissingen die daarmee gepaard gingen ons toch redelijk hebben kunnen handhaven, vind ik een mooie prestatie. Ik denk dat het komt doordat we alles goed hebben kunnen uitleggen. Dan is er begrip onder Vlissingers. Bovendien was er de afgelopen vier jaar sprake van een stabiel bestuur. Ook dat waarderen ze.”

De SP, die met twee zetels verlies net als D66 de grote verliezer is van de verkiezingen, PvdA, VVD, SGP, GroenLinks, Perspectief op Vlissingen (POV) en nieuwkomer 50Plus hebben twee zetels in de nieuwe gemeenteraad. D66, ChristenUnie en het CDA eindigden met één zetel.

Verschil

Josephine Elliott, lijsttrekker en de afgelopen jaren wethouder was voor D66, liet zich niet uit het veld slaan. “Ook met één zetel kun je het verschil maken”, liet zij daags na de voor haar teleurstellende verkiezingen weten. Woorden van dezelfde strekking waren te lezen op de Facebook-pagina van de SP. "We namen de afgelopen vier jaar verantwoordelijkheid. Toch verloren we twee van onze vier zetels. Maar we gaan door, in de wetenschap dat velen ons steunen. We gaan weer onvermoeibaar aan de slag en zullen ook met twee zetels uw stem in de gemeente laten horen."

Nieuwkomer Vlissings Belang behaalde geen zetel en is buiten de raad gebleven. "We hebben het vertrouwen gekregen van veel stemmers, maar helaas niet genoeg voor een zetel. We hebben wel duidelijk laten zien dat Vlissings Belang bestaansrecht heeft", liet deze partij op 'the day after' weten. "Natuurlijk gaan wij door."

Verrassing

Rens Reijnierse van 50Plus was misschien wel de grootste verrassingen van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij komt met twee zetels in de raad. “Hoe je het ook keert of draait, wij hebben het meeste gewonnen”, lacht de Vlissinger, die eind vorig jaar uit de PvdA stapte en een paar weken daarna als lijsttrekker voor 50Plus werd gevraagd. “We zijn in één klap de vierde partij.”

Reijnierse denkt dat het enerzijds komt doordat de gemiddelde leeftijd van Vlissingers ouder wordt, anderzijds omdat hij zich sterk heeft geprofileerd in de sportwereld.

Met 50Plus wil hij de bezuinigingen op dat gebied tegengaan en zorgen dat er zo veel mogelijk sportcomplexen blijven staan. “De laatste jaren is er weinig aan gedaan. Wij willen ze echt in orde maken. Zoals sommige er nu blij liggen, kan echt niet. We zijn er niet alleen voor 50-plussers heb ik de laatste tijd vaak uitgelegd. We zijn er voor alle Vlissingers.”

Daarnaast wil Reijnierse zich inzetten voor typische 50Plus-onderwerpen, zoals de ouderenzorg. "Nu horen we geregeld klachten dat het niet lekker loopt", zegt hij. "We moeten dat op een betere manier kunnen regelen voor onze ouderen."

Resultaat

Reijnierse heeft het naar zijn zin bij zijn nieuwe partij. “De landelijke leiding van de partij wilde er eerst niet aan. We hebben er hard voor moeten vechten om mee te doen in Vlissingen. Als je dan zo’n resultaat boekt, is dat schitterend.”

Wie weet zit de nieuwkomer zelfs aan tafel bij de coalitieonderhandelingen. Reijnierse staat er voor open en denkt dat het goed zou zijn als er een brede coalitie komt. "Als je met een kleine meerderheid van veertien tegen dertien aan de slag gaat, werkt dat in de praktijk niet. We moeten een einde proberen te maken aan die verdeeldheid."[l]

Afbeelding
Afbeelding