Samantha Eising met de cheque voor een paardrijdtraining. FOTO INSPIRE FOTOGRAFIE
Samantha Eising met de cheque voor een paardrijdtraining. FOTO INSPIRE FOTOGRAFIE Inspire Fotografie

'Ruiters kunnen voorbeeld nemen aan Samantha'

VLISSINGEN – Als ambassadrice gaat de 27-jarige Samantha Eising uit Vlissingen regelmatig op pad om mensen te vertellen over Cystic Fibrosis, oftewel taaislijmziekte of om een cheque in te ontvangst nemen voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Deze stichting vroeg haar in februari naar een bijeenkomst te gaan. “Ik was verrast toen bleek dat de cheque die uitgereikt werd niet voor de stichting was, maar voor mij.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGECATE

De NCFS heeft samen met het Vriendenfonds van de Vriendenloterij een cadeau gegeven aan Samantha, om haar te bedanken voor haar inzet voor de stichting. “Ik mocht naar een zesdaagse paardrijdtraining bij Academy Bartels in Hooge Mierde. Ik ben echt heel blij dat ik dit heb mogen doen.”

Bij een CF-patiënt is het lichaamsslijm niet dun en soepel, maar taai. Bij CF-patiënten zorgt het te taaie slijm voor een voortschrijdend functieverlies van verschillende organen. In de longen zorgt het voor infecties en in de darmen kunnen voedingsstoffen moeilijker opgenomen worden. Uiteindelijk is vaak een long- en/of levertransplantatie noodzakelijk.

'Mijn moeder is altijd bij me'

In Nederland zijn er ongeveer 1600 gediagnosticeerde patiënten, onder wie 650 kinderen. Het is een complexe aandoening die veel aanpassingen vraagt. Samantha gebruikt dagelijks een rolstoel en ze krijgt onder andere extra zuurstof toegediend. “Ik heb altijd een zuurstoftankje bij me.”

Ook als ze op haar paard Wizz rijdt, heeft ze het zware tankje in een tas bij zich. “Toen ik een paard ging kopen heb ik er goed opgelet of mijn paard de tas wel accepteert. Wizz vond het geen probleem. Hij is zo’n schatje.” Paardrijden is voor Samantha heel belangrijk. Ze kan ontspannen bij Wizz, hij voelt haar stemming goed aan en als ze samen rijden zijn ze één. “Als ik paardrijd voel ik me normaal. Dan kan ik bijna hetzelfde als ieder ander.”

Nijlpaard

Ondanks haar beperkingen weet Samantha te genieten van het leven en maakt van elke dag iets leuks. “Ik krijg veel hulp. Mijn moeder is altijd bij me. Zij en Josephine helpen me met Wizz. Als ik een dag niet kan rijden, dan neemt Josephine het over.”

Josephine Alders (43) is paardrijdinstructrice en betrokken bij Samantha. “Samantha heeft het doorzettingsvermogen van een nijlpaard. Ze heeft veel geduld. Daar kunnen veel andere ruiters nog een voorbeeld aan nemen.” Als haar gezondheid het toelaat is ze elke dag in de stal te vinden. “Ik heb weinig energie dus ik moet keuzes maken wat ik ga doen. De trainingsweek was vermoeiend maar wel heel leerzaam. Ik kon me helemaal op Wizz focussen, dat was fijn.”

Bloeding

Dankbaar is ze dat de NCFS en het Vriendenfonds dit voor haar hebben georganiseerd. Een week ontspannen met haar liefste hobby is iets waar Samantha erg naar uitkeek. Begin maart lag ze nog in het ziekenhuis wegens een longbloeding. Ze heeft toen een tijd niet kunnen rijden op Wizz. “Ik miste hem erg en vond het heel jammer dat ik niet kon doortrainen. Gelukkig bleef hij wel in training dankzij Josephine.”

Medicijn

Sinds drie jaar organiseert Samantha Outrun CF. Deze wandelactie is bedoeld om aandacht te vragen voor de ziekte. De levensverwachting voor patiënten is 40 jaar. “De tijd haalt ons in", zegt Samantha. "Gelukkig is er een medicijn ontwikkeld dat bij sommige patiënten de levenskwaliteit en levensverwachting verbeterd. Maar het medicijn werkt helaas niet voor iedereen. Daarom moet er veel geld ingezameld worden voor onderzoek. Ik hoop dat op een dag CF zal staan voor Cure Found, maar tot die dag zullen wij ons inzetten voor onderzoek naar deze ziekte.” De Outrun CF staat gepland op 15 september.[l]