Afbeelding
Foto: Stephan Koole

Ondernemende studenten laten zich zien

MIDDELBURG – Ruim 60 junior- en studentcompanies hebben zich vrijdag gepresenteerd op de Markt in Middelburg. De studenten begonnen in september met hun bedrijfjes. Als een echt bedrijf werkten ze aan een ondernemingsplan, dachten ze na over de doelgroep, de marktsituatie en de huidige trends.

DOOR STEPHAN KOOLE

De leerlingen en studenten zijn sinds september druk aan het werk met hun eigen bedrijf. “We begonnen met brainstormen, maar we kwamen al snel op ons product, een duurzaam bestekdoosje met bijbehorend bestek”, vertelt Devika Gillesse over hun bedrijfje. “We hebben een ondernemingsplan gemaakt met alles wat daarbij komt kijken. Nu zijn we bezig met de verkoop en we zijn al bijna uit de kosten. We kunnen dus winst gaan maken.”

Op de marktdag zijn er verschillende speciale producten, zoals laptophoezen van Successory of gepersonaliseerde cadeautjes van LittleGifts, te zien. Tijdens de marktdag worden de vakken die de studenten op school krijgen in de praktijk gebracht. “Je leert van alles, je bent maatschappelijk bezig en het is nog leuk ook”, vertelt Christian Waverijn van KlusmetPlus, een bedrijf dat jongeren en ouderen verbindt.

Na de marktdag verzamelen alle companies zich in het stadhuis van Middelburg voor de prijsuitreiking. De junior company die het 't beste heeft gedaan op de Markt is Bottle 2 go, met hun opvouwbare fles. De winnende student company is D’r op uut, die activiteiten organiseert voor ouderen.

Reacties
Aan de hand van alle ondernemingsplannen zijn er eerder al drie finalisten voor Zeeland geselecteerd. Deze binden op de markt de strijd met elkaar aan. Ze moeten de jury nogmaals overtuigen tijdens een korte pitch. Na drie overtuigende presentaties komt EasyZip, een haakje om de rits op de achterkant van de jurk makkelijk dicht te ritsen, als winnaar uit de bus. “Echt supervet om te winnen”, zegt Lois Pennings. “We wilden dit zo graag, we staan er met z’n allen volledig achter dit product. De samenwerking is ook echt super. We hebben een goede taakverdeling en helpen elkaar. Dat komt door ons enthousiasme voor ons bedrijf.” Teamlid Sylvia Mekelenkamp vult aan. “We krijgen ook veel reacties van vrouwen op dit product. En een deel van onze groep denkt er zeker aan om hiermee verder te gaan.”

EasyZip mag door naar de landelijke finale.