John van de Waeter heeft al een sticker van 'zijn' Klokan op zijn achterruit. FOTO ANNET EEKMAN
John van de Waeter heeft al een sticker van 'zijn' Klokan op zijn achterruit. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Vlissinger wil iets doen aan volle snelwegen

VLISSINGEN - Hij liep al lang rond met het idee om carpoolen en liften makkelijker te maken en daarmee de druk op de wegen te verminderen. Na jaren van ontwikkelen, uitproberen en verbeteren lanceert John van de Waeter uit Vlissingen tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen zijn project Klokan. “Het moet toch anders kunnen?”

DOOR EUGÈNE DE KOK

De dag waarop het grootste gratis muziekevenement in Zeeland plaatsvindt is een logisch moment om te beginnen. “Vanuit heel Zeeland bezoeken mensen het festival met de auto. Wij hopen dat bezoekers waar mogelijk met elkaar meerijden, zowel op de heen- als de terugweg”, zegt John van de Waeter.

Software

Moeilijk is het niet om via Klokan iemand te vinden om mee te rijden. Via de website www.klokan.org kunnen mensen met een auto en degenen die vervoer zoeken met elkaar in contact komen, vrijblijvend en gratis. De door Van de Waeter ontwikkelde software vergelijkt vraag en aanbod met elkaar en brengt mensen die iets voor elkaar kunnen betekenen met elkaar in contact. Zij moeten vervolgens zelf beslissen of ze wel of niet met elkaar meerijden. “Een jaar of acht, negen geleden dronk ik een kop koffie in een restaurant boven de A4, net voor Schiphol. Ik keek naar de weg en zag vijf volle rijstroken de ene kant op en vijf nog vollere rijstroken naar de andere kant”, vertelt de Vlissinger. “Als softwaredeveloper dacht ik: ‘Daar moet iets op te verzinnen zijn’.”

Continu

Van de Waeter ging aan de slag en kwam al vrij snel met een oplossing die technisch werkte. “Maar het moet juist ook voor niet-technici goed te begrijpen zijn. Eigenlijk moet het rechttoe rechtaan zijn. Daar hebben we best lang over gedaan.”

Er bestaan al langer apps die carpoolen makkelijker maken, maar wat Klokan bijzonder maakt, is dat het vergelijken van vraag en aanbod continu plaatsvindt. Zo kun je je bijvoorbeeld aanmelden als lifter en aangeven waar je staat te wachten.

'Het zou enorm veel auto's schelen'

Een automobilist die zich heeft ingeschreven, krijgt een melding als hij in de buurt van het benzinestation of de afslag is waar de lifter wacht. “Bij mijn weten is zo’n app er nog niet”, zegt Van de Waeter, die vroeger zelf veel heeft gelift en geregeld lifters meeneemt. “Ik vind dat leuk om te doen. Je krijgt ontzettend leuke gesprekken.”

Het is leuk, maar ook nuttig, denkt Van de Waeter. “Het is in het belang van elke chauffeur dat er zo weinig mogelijk auto’s op de weg zijn. Zelfs de ANWB zegt dat de wegen dichtslibben. Momenteel is het gemiddeld aantal personen in een auto 1,2. Als je dat mede door deze app naar 1,4 kunt brengen scheelt dat al enorm veel auto’s.”

Van de Waeter, die in Zeeland samenwerkt met onder anderen Diana Glerum om het te promoten, hoopt dat de app niet alleen in de provincie wordt gebruikt. Op de site staan al meerdere ambassadeurs van Klokan, zowel in Nederland als in landen als Italië en Servië. Zij hebben geholpen met het vertalen van de app, maar gaan Klokan ook promoten in hun land. Van de Waeter hoopt op een sneeuwbaleffect. “Als wereldwijd 10.000 mensen de app gebruiken heb ik daar niet zoveel aan. Het gaat er om dat zoveel mogelijk mensen in een gebied hem raadplegen. Dan gaat het werken.”

Bedrijven

Om het hier een boost te geven, heeft Van de Waeter de app onder de aandacht gebracht van de provincie, gemeenten en bedrijven. Meer informatie is te vinden op www.klokan.org.[l]