Anna Maria Houbraken gaat met haar broertje Thomas naar de Wereld Jamboree in Amerika. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Anna Maria Houbraken gaat met haar broertje Thomas naar de Wereld Jamboree in Amerika. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

'Ik wil dingen doen die ik hier niet kan doen'

VLISSINGEN – Het duurt nog ruim vijftien maanden voordat de Nederlandse scouts in het vliegtuig stappen naar het Amerikaanse West-Virginia, maar de voorbereidingen voor de Wereld Jamboree zijn al in volle gang. Onder meer de Zeeuwse scouts Thomas en Anna Maria Houbraken hebben hun eerste kennismakingskamp achter de rug. Op de vraag of zij er nu meer zin in hebben dan voorheen zeggen zij volmondig 'ja'.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meedoen aan een Wereld Jamboree is een kans die iedere scout maar één keer in zijn of haar leven krijgt. Er zijn namelijk data vastgesteld waarbinnen je geboren moet zijn om deel te mogen nemen. Iedere scout is dit keer dan ook tussen de veertien en achttien jaar oud. Voor Thomas (13) en Anna Maria (15) is het nu de kans. “Papa vertelde jaren geleden dat zijn vader, onze opa, op een Wereld Jamboree was geweest. Dat klonk heel leuk en toen wist ik dat ik er ook naartoe wilde”, zegt Anna Maria. Toen de inschrijving in oktober 2017 opende greep ze haar kans. “Ik mocht van mijn ouders, op voorwaarde dat ik zelf een deel van het deelnemersgeld bij elkaar verdien.”
Met een bijbaantje in de horeca spaart Anna Maria voor de grote reis. 4500 euro is een groot bedrag, maar de scouts krijgen er dan ook veel voor terug. Aansluitend aan de Wereld Jamboree in het Amerikaanse West-Virginia maken de twee nog een reis door Amerika van een week. “Ik hoop dat we naar New York gaan met de nareis. Of Washington DC, want dat lijkt me ook bijzonder om te zien”, vertelt Anna Maria.

Unlock
Het thema van de Wereld Jamboree is ‘Unlock your world’. De Wereld Jamboree is volgend jaar van 22 juli tot en met 2 augustus. Amerika organiseert de happening met Canada en Mexico.

'Ingedeeld bij de

bokkenpootjes'

In totaal doen er 150 landen mee, die samen goed zijn voor 40.000 scouts. Het Nederlandse contingent bestaat uit 700 scouts en 450 stafleden. De Nederlanders zijn verdeeld over negentien groepen, elk met een naam die verwijst naar een Hollandse lekkernij.

Zeilen
Anna Maria en Thomas zijn ingedeeld bij de bokkenpootjes en hebben hun troepgenoten en -staf vorige week leren kennen. Hun troep bestaat uit negentien jongens en negentien meisjes. “In onze troep zitten maar drie waterscouts. De rest is landscout”, vertelt Thomas.

Thomas is lid van Waterscouting Paul Krüger in Middelburg. Zijn zus Anna Maria is lid van de Scouting Lutemgroep. “Ik vraag me altijd af wat landscouts doen. Wij gaan lekker zeilen. Maar wat doen zij? Ik weet het niet.” Thomas weet het wel. “Heel veel lopen!” Iedereen lacht.


Schieten

Het programma van de Wereld Jamboree is nog onbekend. Net als voorgaande edities kunnen de patrouilles zich per dag inschrijven voor verschillende activiteiten. “Ik hoop dat ik mag leren schieten, met pijl en boog, maar ook met een pistool. Het lijkt me vet om een keer te doen. In Amerika doen ze daar vast niet moeilijk over”, zegt Thomas met een grijns.
Anna Maria zoekt liever het water op. “Ik zou zo graag willen wildwaterraften. Ik wil dingen doen die ik hier niet kan. En ik wil graag de natuur zien.”

'Badges ruilen

is traditie'

Het is een traditie om badges te ruilen van je eigen land met andere scouts. Het zorgt voor tastbare herinneringen, die scouts hun hele leven met zich meedragen. “Huud, een van de stafleden, heeft zijn blouse vol met badges uit andere landen. Dat is zo cool”, zegt Thomas. “Dat wil ik ook.”[l]