De organisatoren van Speelstad Vlissingen kregen twee jaar geleden de aanmoe
De organisatoren van Speelstad Vlissingen kregen twee jaar geleden de aanmoe Foto: Daphne Mol

Vlissingen zet vrijwilligers weer in spotlights

VLISSINGEN - De Frans Naereboutprijs van de gemeente Vlissingen wordt dit jaar uitgereikt bij één van de winnaars van twee jaar geleden: de Sint Jacobskerk. Iedereen kan vrijwilligers of organisaties nomineren voor de prijs. De gemeente wil met de uitreiking de waarde van het vrijwilligerswerk onderstrepen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen is er op vrijdag 7 december zeker bij. “Ik vind het altijd een mooie avond. Ik ben blij dat we dit nog steeds kunnen en mogen doen”, zegt de bestuurder. “Vrijwilligers zijn van grote waarde voor onze samenleving. Scholen, verenigingen en organisaties kunnen zonder hen bijna niet blijven bestaan.”

Door de Artikel 12-status van Vlissingen dreigde de uitreiking even verloren te gaan, maar vorig jaar besloot de gemeente het feestje met toestemming van de Artikel 12-inspecteurs in stand te houden.

'Vrijwilligers zijn van grote waarde'

De prijzen worden eens in de twee jaar uitgereikt, in drie categorieën: vrijwilligersorganisatie, vrijwilliger van het jaar en een aanmoedigingsprijs. Sinds vorige week kan iedereen iets of iemand nomineren voor één van de prijzen. Op www.vrijwilligerspuntvlissingen.nl staat een aanmeldformulier. Aanmelden kan tot 7 september. Het is de moeite waard, want de winnende organisatie krijgt een wisselbeker en een cheque van 500 euro. Voor de vrijwilliger van het jaar ligt een oorkonde en een gouden speldje klaar en de aanmoedigingsprijs bestaat uit een bedrag van 250 euro dat aan een goed doel mag worden besteed. Een jury kiest de winnaars uit alle nominaties.

Twee jaar geleden ging de prijs voor vrijwilliger van het jaar naar Anton Vael. Hij kreeg het speldje voor zijn jarenlange werkzaamheden voor atletiekvereniging Dynamica en inzet voor de jeugdatletiek in het bijzonder. De aanmoedigingsprijs ging zowel naar Speelstad Vlissingen als de spelers van voetbalteam Walcheren 3, omdat ze de verstandelijk gehandicapte Huub onder hun hoede hebben genomen. De prijs voor organisatie van het jaar was in 2016 voor de stichting Instandhouding Sint Jacobskerk, die zich inzet voor het monument op de Oude Markt en zoveel mogelijk belangstelling probeert te genereren voor het kerkgebouw.

Welkom

De Sint Jacobskerk is het decor voor de uitreiking van dit jaar, die op vrijdagavond 7 december plaatsvindt. Iedereen is welkom. Meer informatie over de avond zelf volgt.

De uitreiking van de Frans Naereboutprijs vindt dit keer plaats in het 200e sterfjaar van de naamgever. De Vlissingse visser en loods verwierf in de 18e eeuw faam als mensenredder. Met gevaar voor eigen leven redde hij meerdere schipbreukelingen van de dood. De naam van de prijs van Vlissingen staat symbool voor de inzet, betrokkenheid en voorbeeldfunctie van vrijwilligers.[l]

Afbeelding