De Week van het Water biedt ook de jeugd activiteiten. FOTO RUDY VISSER
De Week van het Water biedt ook de jeugd activiteiten. FOTO RUDY VISSER Foto: Rudy Visser

Waterschap houdt Week van ons Water

VLISSINGEN - Van zaterdag 5 tot en met zondag 13 mei vindt de landelijke Week van Ons Water plaats. Ook in Zeeland kunnen belangstellenden op diverse plaatsen ontdekken wat er bij het waterbeheer in Nederland komt kijken.

VAN ONZE REDACTIE

Door het hele land vinden er publieksactiviteiten plaats voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen organiseert twee gratis activiteiten. Zo kunnen belangstellenden zich aanmelden voor een wandeling langs de watergang op vrijdag 11 mei, tussen 14.30 en 16.30 uur. Wie wil meewandelen met deze educatieve toch kan zich melden bij het verzamelpunt bij de Europalaan in Middelburg, ter hoogte van nummer 70. De tocht voert langs de Domburgse watergang. Deze waterloop heeft het waterschap enkele jaren geleden fors verbreed om meer water te kunnen bergen. Tijdens deze toer horen de wandelaars alles over het waterbeheer en de prachtige, brede natuurvriendelijke oevers. De wandeling is ongeveer 5 kilometer lang en duurt een kleine twee uur. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht.

Gemaal
Op zaterdag 12 mei is gemaal Prommelsluis in Kerkwerve toegankelijk voor publiek. Een kijkje nemen kan tussen 10.00 en 16.00 uur. Dit gemaal voert overtollig water uit de polder naar de Oosterschelde. Medewerkers van het waterschap geven technische informatie en vertellen over het waterbeheer. Er zijn ook educatiemedewerkers aanwezig met leuke proefjes. Bij het gemaal ligt een vispassage, een doorgang voor vissen. Voor deze activiteit is aanmelden niet nodig.

Bewustzijn

Uit onderzoek blijkt volgens waterschap Scheldestromen dat het waterbewustzijn bij Nederlanders gering is. 'Weinig mensen weten wat er bij komt kijken om ons land droog en bewoonbaar te houden.' De Week van Ons Water is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, waterbedrijven en watermusea om via publieksactiviteiten mensen bewuster te maken van het waterbeheer in Nederland. Kijk voor een overzicht van de activiteiten op www.weekvanonswater.nl. Aanmelden voor de wandeling door de Domburgse watergang kan via www.scheldestromen.nl/weekvansonswater of telefoonnummer 088-2461000. [l]

Het waterschap beschermt het land tegen het water. FOTO WATERSCHAP SCHELDESTROMEN/RUDY VISSER