Een vrijwilliger van Stichting Feest van Herkenning haalt herinneringen op met 'De winkel van Sinkel'
Een vrijwilliger van Stichting Feest van Herkenning haalt herinneringen op met 'De winkel van Sinkel' Fotoatelier Karin den Boer

Vrijwilligers gevraagd voor herinnerings-activiteiten

VEERE - Hoe ouder we worden, hoe meer herinneringen we hebben. Dit kunnen mooie, grappige of ontroerende anekdotes zijn, soms ver weggestopt of juist nog helder voor de geest. Het samen delen van verhalen over vroeger en het uitwisselen van dierbare ‘souvenirs’ met leeftijdgenoten geeft positieve energie.

Stichting Feest van Herkenning zoekt vrijwilligers in Zeeland voor een activiteit waarbij het gezamenlijk ophalen van herinneringen centraal staat. Dit gebeurt aan de hand van themakoffers: verzamelingen van attributen, veelal afkomstig uit musea, die verwijzen naar een bepaald onderwerp of tijdsperiode. Vrijwilligers presenteren de voorwerpen aan ouderen met dementie en gaan met hen hierover in gesprek. Velen ervaren dit als ‘een feest van herkenning’, wat bijdraagt aan prettige leefomstandigheden. Onder de naam Feest van Muziek organiseert de stichting ook muziek- en zangbijeenkomsten. Voor beide activiteiten is veel belangstelling.

Feest van Herkenning en Muziek

De voorwerpen in de diverse themakoffers hebben betrekking op herkenbare onderwerpen zoals het leven op een boerderij, school, huiselijk leven, schoonmaak en meer. Een vrijwilliger presenteert de voorwerpen aan de deelnemers en nodigt hen uit om erover te praten. Veel herinneringen zijn gekoppeld aan muziek, zoals verliefd zijn, gebeurtenissen uit de jeugd en andere levenservaringen die indruk hebben gemaakt. Vroeger werd er vaak gezongen: thuis, op feesten, bij zangverenigingen en in de kerk. Samen muziek maken of van muziek genieten heeft dan ook een positieve uitwerking op mensen met dementie.

Profiel vrijwilligers

Voor beide activiteiten zijn wij dringend op zoek naar extra vrijwilligers. Een medewerker van de zorg- of welzijnsorganisatie begeleidt de bijeenkomsten. Affiniteit met de doelgroep en Zeeuws cultureel erfgoed is wel belangrijk. Er is een uitgebreid introductie- en trainingsprogramma. U werkt altijd in een team van twee vrijwilligers en legt zich in principe vast voor minimaal één bijeenkomst per maand. Er is een vrijwilligers- en reiskostenvergoeding. Om goed aan te sluiten bij de belevingswereld van de deelnemers, moeten vrijwilligers van ‘Feest van Herkenning’ bij voorkeur 55+ zijn en begrip hebben van het lokale dialect. Vrijwilligers van ‘Feest van Muziek’ moeten vooral met enthousiasme een lied durven inzetten. Het bespelen van een begeleidingsinstrument is handig maar niet noodzakelijk. Iedere dinsdag is één van onze vrijwilligers tussen 13.30 en 16.00 uur aanwezig in Museum Veere. Hier kunt u terecht voor informatie of neem contact op met Sylvia van Dam Merrett via 0118-502151 / 06-27385314 of feestvanherkenning@gmail.com. Kijk ook op www.feestvanherkenning.info en www.feestvanmuziek.nl [l]