Afblazen van verhuizing kazerne loopt flink in papieren

VLISSINGEN - Pas als de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen is gegund, is er geen weg meer terug. Staatssecretaris Barbara Visser van het ministerie van Defensie denkt dat het in juli volgend jaar bekend is welk consortium de opdracht voor de bouw krijgt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat zegt de bewindsvrouw in antwoord op vragen van Isabelle Diks van GroenLinks. Zij wil dat het besluit om de kazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen wordt teruggedraaid. Stel dat je dat doet, dan kost je dat tientallen miljoenen euro’s. Het ministerie van Defensie heeft namelijk al veel kosten gemaakt, maar ook de provincie, gemeente Vlissingen en de drie consortia, waarmee het ministerie in gesprek is, hebben al veel geïnvesteerd.

Uitkomsten

Of er een verband is tussen de uitstroom van mariniers en de verhuizing naar Vlissingen weet staatssecretaris Barbara Visser niet. Het wordt momenteel onderzocht. Ze verwacht de uitkomsten van het onderzoek binnenkort.

Renoveren van de Van Braam, Houckgeestkazerne in Doorn is volgens Visser echter nog steeds geen optie, omdat er volgens haar geen mogelijkheden zijn om deze uit te breiden en de gemeente zelf volop plannen heeft gemaakt voor het gebied. De Peel en Den Helder zijn eerder afgevallen als alternatieven. Toen de keuze voor Vlissingen werd gemaakt hield het ministerie rekening met een toename van de uitstroom. De ervaring heeft geleerd dat ‘zo’n dip van tijdelijke aard is’, schrijft Visser. “Ik teken hierbij aan dat de irreguliere uitstroom bij het Korps Mariniers nu groter is dan in 2012 was voorzien”, zegt ze. “Met het aantrekken van de arbeidsmarkt is de inzet voor behoud en werving van defensiepersoneel in belang toegenomen.”


Onderbouwing

Diks heeft op Twitter en in een interview met Omroep Zeeland gezegd dat ze geen genoegen neemt met de antwoorden van Visser. Ze noemt het ‘mooi’ dat het besluit nog kan worden teruggedraaid en wil een betere onderbouwing van de kosten voor de verhuizing en van een heroverweging. De antwoorden op de vragen komen na weer een roerige week over de verhuizing. Een column van commandant Jeff Mac Mootry van het Korps Mariniers deed veel stof opwaaien. Hij sprak zich uit tegen de verhuizing naar Vlissingen.[l]