Daniël Traas had zaterdag de dag van zijn leven in de zijspan. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Daniël Traas had zaterdag de dag van zijn leven in de zijspan. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Zeelandia-Run is en blijft 'hartstikke leuk'

VLISSINGEN – Zaterdag vond voor de 32e keer de Zeelandia-Run plaats. 102 motoren en trikes met zijspan reden een 150 kilometer lange tocht door Zeeland. Anneke Driesens is verkeersregelaar en betrokken bij de Zeelandia-run vanaf het eerste uur. “Het begon met een groepje ouders die een motortocht voor hun kinderen wilden organiseren.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

32 jaar geleden kwam Anneke Driesens in contact met de ouders van kinderen met een beperking. Zij was toen werkzaam bij een rijschool en kende in haar netwerk mensen met een motor en zijspan. “We regelden dat de kinderen een tochtje konden maken in de zijspan. Het was erg leuk, dus een jaar later hebben we het maar weer gedaan. Nu is het al de 32e keer en hebben we meer dan 100 vrijwilligers die zich elk jaar inzetten.”

Lichamelijk

De Zeelandia-Run is speciaal bedoeld voor mindervaliden. De doelgroep bestaat voornamelijk uit kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking, maar ook volwassenen kunnen zich inschrijven. Ieder jaar wordt er een andere route uitgestippeld. Verkeersregelaars staan op ieder kruispunt, hulpdiensten zoals de brandweer en politie rijden mee en de ANWB Wegenwacht en het Rode Kruis zijn aanwezig om problemen zo snel mogelijk op te lossen. “Ieder jaar rijdt een sleepwagen mee, voor het geval dat een motor kapot gaat en niet plaatselijk te repareren is. Gelukkig hebben we die dit jaar niet nodig gehad.”

Tijdens de route zijn er enkele rustpauzes. Start- en eindpunt zijn het Stadhuisplein in Vlissingen. Bij één van die stops, langs de Westerschelde, werd zaterdag van ieder koppel een foto gemaakt. Aan het einde van de dag kreeg iedere deelnemer een oorkonde met de foto mee naar huis ter herinnering.

Nasi

De lunch vond dit jaar plaats in het dorpshuis aan de Berghoekstraat in Kruiningen. “Het is fantastisch hoe de mensen daar voor ons nasi met saté hebben klaargemaakt. We hebben met 375 mensen heerlijk kunnen eten.”

Driesens is heel enthousiast, net als de pupillen die mee rijden. Daniël Traas (13) uit Kapelle heeft er weken naar uitgekeken. Het is de derde keer dat hij meerijdt. “Hij ging gisteravond uit zichzelf naar bed,” vertelt zijn vader. “Zo spannend vond hij het. Auto’s en motors vindt hij heel interessant.” Daniël heeft autisme en is daarom bij dezelfde coureur ingedeeld als voorgaande jaren. “Onderweg hebben we langs de route gestaan om te zwaaien. Het is een hele mooie happening”, zegt de moeder van Daniël. De sfeer is waar het tijdens de Zeelandia-run om gaat. Robin Moeleker (23) uit Heinkenszand heeft het ook erg naar zijn zin. “Het is hartstikke leuk”, zegt hij keer op keer. De organisatie van de Zeelandia-run vergt veel tijd en inzet van de vrijwilligers. de complete organisatie wordt met geld van sponsoren betaald. De coureurs komen niet alleen uit Zeeland, maar ook uit andere Nederlandse provincies, België, Duitsland en zelf uit Groot-Brittannië. “Het is een geweldig evenement”, zegt Driesens. “We hebben een afsluitend feestje op het kampeerterrein Lammerenburg, waar sommigen ook blijven slapen.” De Zeelandia-Run voor volgend jaar is al gepland, namelijk op 11 mei. Wat de route dan gaat worden is nog een verrassing.[l]