Het kantoor van waterschap Scheldestromen in Middelburg. FOTO LEONARD PASSCHIER
Het kantoor van waterschap Scheldestromen in Middelburg. FOTO LEONARD PASSCHIER Foto: Leonard Passchier

Schap viert opening energiefabriek Ritthem

RITTHEM - Sinds begin vorig jaar werkte waterschap Scheldestromen bij Ritthem aan het ombouwen van de rioolwaterzuivering Walcheren tot energiefabriek. Nu de bijna tien miljoen euro kostende operatie is afgerond, viert het schap de opening zaterdag 2 juni met een educatief programma voor het publiek.

DOOR BRITTA JANSSEN

Met de ombouw maakt de rioolwaterzuivering Walcheren aan de Fort de Ruyterweg niet alleen het afvalwater schoon, de waterschapsmedewerkers kunnen er ook nuttige dingen mee doen, laat Scheldestromen weten. 'De zuivering wekt 35 procent meer energie op dan dat er nodig is. Hiermee kunnen we 380 huishoudens via het net in hun energiebehoefte voorzien. Dat is meer dan anderhalf keer het naastgelegen dorp Ritthem.'


Vijftien miljard

Het waterschap heeft 9,7 miljoen euro geïnvesteerd om met het zuiveren van afvalwater energie op te wekken. Voor de ombouw begon - begin vorig jaar - kostte het proces van afvalwaterzuivering nog energie. 'Het zuiveringsproces is efficiënter en duurzamer gemaakt en verouderde onderdelen zijn vervangen of gemoderniseerd.'

'Energie uit

poep en plas'

Tijdens de ombouw bleef de installatie in gebruik. 'Al het afvalwater uit Walcheren wordt in Ritthem schoongemaakt. Jaarlijks komt het neer op vijftien miljard liter rioolwater.' Uit dat rioolwater wordt eerst vuil zoals plastic, vet en zand gefilterd en daarna de drijvende dingen. Anders dan men misschien zou denken drijven er in deze fase geen drollen meer in het rioolwater.

'Energie voor

380 huishoudens'

In een beluchttank met bacteriën worden slib en water van elkaar gescheiden. Het water kan daarna de natuur instromen, zoals in de Westerschelde.

Rondleiding

Om te vieren dat de energiefabriek een feit is, heeft het waterschap voor zaterdag 2 juni tussen 10.00 en 16.00 uur een feestelijk en educatief programma voor jong en ouder opgesteld. De activiteiten zijn gratis toegankelijk. Zo weten speciale toiletdames alles over energie uit poep en plas. Wie wil weten hoe de energiefabriek werkt, kan een rondleiding volgen. Door de omvorming zijn sommige onderdelen van het zuiveringsproces verandert. Het water dat uit het ontwaterde slib komt, gaat nu naar de anammoxinstallatie, een in Zeeland nieuw concept. Omdat in het filtraat nog veel stikstof zit, gaan de anammoxbacteriën daarmee aan het werk om oplosbare stikstof om te zetten naar gasvormige stikstof. Het waterschap kan nu goedkoop stikstof uit het water halen en dat scheelt veel energie. Vroeger moest het waterschap het overgebleven slib laten verbranden in Moerdijk, vanwege de hoge concentratie aan zware metalen, zoals fosfaat. Er reden zeven vrachtwagens per week naar Moerdijk. Dankzij de ombouw kan het schap biogas uit het afvalwater winnen. Dat levert de elektriciteit op.

Bioplastic
Belangstellenden kunnen op zaterdag 2 juni ook door een rioolbuis lopen om vernieuwende technieken op het gebied van waterzuivering te bekijken. 'Denk aan bioplastic uit rioolwater en belangrijke stoffen als fosfaat, alginaat, cellulose. Wat is het en wat kunnen we ermee?' Bij de klimaattafel bedenken bezoekers oplossingen voor wateroverlast in de woonomgeving.

Meer informatie
Kijk voor informatie over de opening op de website

scheldestromen.nl/energiefabriek. [l]