Een zomerdag op het Badstrand.
Een zomerdag op het Badstrand. Foto Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ruben Oreel

Vlissingen monitort haar bezoekers via sensoren

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat via sensoren op strategische plekken in de stad het aantal bezoekers en hoe zij zich verplaatsen monitoren. Deze gegevens gebruikt ze voor haar beleid voor de binnenstad en het toerisme.

DOOR BRITTA JANSSEN


De tien tot twaalf sensoren worden binnen twee maanden geplaatst op de boulevard, in het winkel- en horecagebied en in de Spuikom. Met dit systeem - genaamd City Traffic - kan de gemeente bijvoorbeeld zien hoeveel mensen er bij evenementen aanwezig zijn, maar ook welke route bezoekers afleggen door de stad en hoe de parkeervoorzieningen gebruikt worden.


Privacy

Het systeem schaadt de privacy van bezoekers volgens de gemeente niet. Het voldoet volgens Vlissingen ook aan de verscherpte Europese regels rondom privacy die deze maand in werking treden. 'De sensoren maken gebruik van wifi-signalen die telefoons uitzenden en worden direct versleuteld', liet het Vlissingse college van burgemeester en wethouders vorige week woensdag weten. 'Met dit systeem is de persoon of eigenaar van de telefoon niet te achterhalen. De sensoren kunnen ook geen beelden opnemen.'

Parkeermaatregelen

Vlissingen neemt een driejarig abonnement - à 37.359 euro - op City Traffic. "Met de informatie kunnen we ons beleid voor de binnenstad en het toerisme verbeteren", verwacht wethouder Josephine Elliott.

'Sensoren op

strategische plekken'

De gemeente werkt samen met de horecaondernemers en Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) aan een actieplan voor de binnenstad. Ook vernieuwt Vlissingen haar toeristische visie. "Gegevens zoals van City Traffic zijn nodig om acties en maatregelen te kunnen onderbouwen. Deze informatie kunnen we ook gebruiken bij de organisatie van evenementen en verkeers- en parkeermaatregelen." Weten hoe het publiek zich verplaatst, bijvoorbeeld tussen de boulevard en de binnenstad, is nuttige informatie voor de bewegwijzering in de stad, gaf de wethouder een ander voorbeeld.

City Traffic wordt ook gebruikt in verschillende andere binnensteden in Nederland. [l]