Hamza en zijn familie ontvingen het Voorleesexpress-diploma van wethouder John de Jonge. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Hamza en zijn familie ontvingen het Voorleesexpress-diploma van wethouder John de Jonge. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Hamza Anaam Nasab kijkt graag in prentenboeken

VLISSINGEN – De familie Anaam Nasab heeft vorige week woensdag als eerste gezin in de gemeente Vlissingen het diploma van de Voorleesexpress ontvangen. Gedurende twintig weken kwam voorleesvrijwilligster Laura Sanders (21) langs om met het gezin te lezen. “Ik ben gastvrij ontvangen en vond het iedere week weer gezellig.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De Voorleesexpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Samen met de ouders wordt er naar gestreefd dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Het gaat om gezinnen met kinderen van twee tot acht jaar.

De kinderen hebben moeite met taal omdat ze opgroeien in een taalarme thuisomgeving. Het gezin Anaam Nasab is drie jaar geleden uit Syrië naar Nederland gekomen. Hoewel beide ouders hun best doen om Nederlands te leren, blijft het moeilijk om in het Nederlands te praten. “Voorlezen is zo belangrijk, dat we ouders die het Nederlands nog niet goed beheersen aanraden in hun eigen taal te lezen en vertellen. Als ouders het voorbeeld geven is de kans vijf keer zo groot dat kinderen later ook gaan lezen”, vertelt Leni Beijer, projectleider van de Voorleesexpress Vlissingen. “Goed kunnen lezen is belangrijk voor het verdere leven.”

Prentenboek

Hamza (5), Saja (7) en Duha (9) keken elke week met plezier uit naar de komst van Laura. Als Laura op de bank gaat zitten, kruipt Duha gelijk tegen haar aan. Hamza pakt een prentenboek op schoot en Saja kijkt met grote ogen om haar heen, naar alle mensen die zijn gekomen om de diploma-uitreiking bij te wonen.

Wethouder en loco-burgemeester John de Jonge zegt dat hij heel trots is op dit gezin. “Jullie zijn de eerste familie in Vlissingen die het diploma krijgt. Ik hoop dat jullie blijven lezen.” De kinderen krijgen van Laura alle drie een prentenboek. Ze zijn er heel blij mee en geven alle aanwezigen een hand.

Initiatief

De Voorleesexpress is een landelijk initiatief en wordt op 172 locaties uitgevoerd, waaronder Middelburg en Vlissingen. De Zeeuwse Bibliotheek coördineert de Voorleesexpress. In Vlissingen wordt er in achttien gezinnen voorgelezen en staan elf gezinnen op de wachtlijst. “Er is behoefte aan meer vrijwilligers. Ze krijgen een korte cursus aangeboden en kunnen inloggen op de website van Voorleesexpress waar ze ondersteunend materiaal kunnen vinden”, vertelt Beijer. “De ouders moeten gecoacht worden en dat doet Laura heel goed.”

Cadeaus

Laura leest voor in twee gezinnen. Naast het lezen speelt ze taalspelletjes met de kinderen en praat met hen over wat ze op school gedaan hebben. “We hebben op verschillende manieren met taal gespeeld. Dat was erg leuk. Ik hoop dat de ouders hiermee door blijven gaan.”

De kinderen hebben via school een bibliotheekpas gekregen en gaan af en toe met hun moeder boekjes lenen. Met de cadeaus van Laura hebben zelf ook al een rijtje boeken waar ze in kunnen bladeren.Hamza vindt ‘Het grote flapjesboek van Kikker’ erg leuk. Binnenkort krijgen nog acht gezinnen in de gemeente Vlissingen een diploma en kunnen andere gezinnen starten met het project.