Een van de jonge bezoekers van EEF vorig jaar. FOTO COBY WEIJERS
Een van de jonge bezoekers van EEF vorig jaar. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Honderd optredens, negen podia en toch intiem

WISSENKERKE - ‘Een klein festival met een groot hart’. Zo omschrijven de organisatoren het Eindeloos Eiland Festival (EEF) in Wissenkerke. Volgende week vrijdag, zaterdag en zondag worden vijf hectare van landschapscamping Wilgenoord voor het vierde jaar omgetoverd tot een sfeervol festivalterrein. “Het is mooi dat we zoiets voor elkaar krijgen op Noord-Beveland”, zegt Josje de Koning.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Zij is één van de vrijwilligers die het festival in het natuurgebied organiseert. “Het is nog steeds een bijbaantje, maar de laatste weken voor het festival ben je er toch dagelijks mee bezig”, lacht Josje de Koning. Het loont de moeite. “We werken met een leuke groep mensen en tijdens het festival krijg je veel positieve reacties. Daar krijg je energie van.”

Het is de vierde editie van EEF. Het festival is er in korte tijd in geslaagd naam te maken. Niet alleen onder de eilanders, maar ook onder mensen van daarbuiten. “Het mooie gebied is de basis voor wat we doen. Toen we begonnen hoopten we dat een festival op zo’n locatie een succes zou worden, maar zeker weten doe je dat niet. Vorig jaar zagen we echt dat het groter wordt. Het mag nog wel even blijven groeien, al zullen we nooit een festival zijn waar 10.000 mensen op afkomen.”

Eten en drinken

Op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni zijn er op negen podia, verdeeld over de landschapscamping, ruim 100 optredens. Er is muziek, theater, dans en literatuur. Daarnaast is er een randprogramma en kunnen mensen op verschillende bijzondere locaties eten en drinken.

'Freek de Jonge vond het erg leuk om te komen'

Elk jaar probeert de organisatie wat extra’s toe te voegen aan het programma. Dit keer staan er bijvoorbeeld voor het eerst tien, door vrijwilligers opgefleurde strandhuisjes waarin workshops en kleine optredens plaatsvinden. Het boekenprogramma, gemaakt in samenwerking met Manda Heddema van De Koperen Tuin, is ook flink uitgebreid. Hella de Jonge, Ellen Deckwitz en Florence Tonk zijn enkele van de schrijvers die naar Wissenkerke komen.

Bekend

Verreweg de bekendste naam op de affiche is Freek de Jonge. Hij geeft op zondag een ‘preek’ bij de EEF-kerk. “Hij vond het erg leuk om samen met zijn vrouw Hella te komen”, zegt De Koning. Theater is er verder van de groepen Onroerend Goed, Lokvos, Balcony Girls en de actrices Lotte Middendorp en Rosanne Wiertz.

Blaze Bayley

René de Dreu zorgt opnieuw voor het muzikale programmering. Enkele namen die hij heeft geboekt zijn Anna Tivell en Jeffrey Martin uit Amerika, de Belgen van Billy and Bloomfish, Rosemay and Garlic, Fay Lovski en voormalig Iron Maiden-zanger Blaze Bayley, die vanuit Engeland met violiste Anne Bakker naar Wissenkerke komt.

Dit jaar geeft EEF ook (extra) veel ruimte aan de jeugd. Zo staan geven de muzikale talenten van Pop aan Zee een showcase en gaat een jonge Kunstcrew aan het werk voor presentaties op zaterdag en zondag. Zo’n 70 leerlingen van Pontes Technasium uit Goes hebben een symfonisch eiland ontworpen. “Wij hebben ze de opdracht gegeven en zijn regelmatig naar school gegaan om mee te denken.” Tijdens het festival is er ook aandacht voor kinderen en jongeren. Er is een theaterprogramma, een speelplein en de Fiepbus, een dubbeldekker die een eerbetoon brengt aan illustratrice Fiep Westendorp, komt naar EEF.

Meer informatie

Het volledige programma staat op www.eeffestival.nl. Er zijn zowel kaartjes te koop voor één van de dagen als een passe-partour voor alle dagen.[l]