De Zeeuwse Veteranendag is bedoeld als eerbetoon aan mannen en vrouwen die hebben gediend in oorlogssituaties. ARCHIEFFOTO
De Zeeuwse Veteranendag is bedoeld als eerbetoon aan mannen en vrouwen die hebben gediend in oorlogssituaties. ARCHIEFFOTO Foto:

'Ze zien dat ze het niet voor niets hebben gedaan'

MIDDELBURG - De binnenstad van Middelburg is zaterdag voor de 13e keer het domein van Zeeuwse veteranen. Tijdens de Zeeuwse Veteranendag wordt een eerbetoon gebracht aan alle mannen en vrouwen die het land hebben gediend in oorlogssituaties.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Na twaalf afleveringen heeft het programma inmiddels een vaste vorm aangenomen. Toch probeert de organisatie elk jaar wat extra’s toe te voegen of iets net anders te doen. Zo is dit keer het Fanfarekorps Bereden Wapens uitgenodigd. De muzikanten van de Koninklijke Landmacht, die de Brederodekazerne in Vught als thuisbasis hebben, brengen hun ‘Tour of Duty in Concert’ ten gehore op de Markt. Het bestaat uit nummers uit de Veteranen Top 50. Veteraan Dennis Kroon, die bekendheid verwierf in The Voice of Holland, en Ingrid van den Nieuwenhuizen werken mee aan het concert. Het fanfarekorps begint om 15.15 uur.

Toespraak

Daarvoor is al een uitgebreid programma afgewerkt. De dag begint om 11.30 uur in het complex van Provinciale Staten op het Abdijplein. Daar geeft onder anderen commissaris van de koning Han Polman een toespraak. “Het is mooi dat hij, net als andere bestuurders, aanwezig is. Daarmee betoont zij hun respect voor de veteranen”, zegt Sjaak Duine, die voorzitter is van de Stichting Zeeuwse Veteranendag. In Zeeland zijn er zo’n 2300 veteranen. Volgens Duine komen vooral 50-plussers naar de dag. “Dan begint het blijkbaar pas te leven. Deze dag is voor de veteranen ook een soort reünie. Zij ontmoeten elkaar en gaan met elkaar in gesprek. Daarnaast laten ze zich zien aan het publiek. Ook dat is belangrijk.”

Schout-bij-nacht

Dat laten zien gebeurt vooral tijdens de parade, die via het Damplein, Korte Delft en Lange Delft naar de Markt gaat. Muziek is er van Muziekvereniging Arnemuiden, Brassband Middelburg, de Deltaband uit Vlissingen, Jonge Kracht uit Kapelle en Inter Scaldis Pipes and Drums.

Op de Markt nemen schout-bij-nacht Peter Reesink - na de luitenant-admiraal en vice-admiraal de derde in rang bij de Koninklijke Marine - en burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg het traditionele defilé af. “Het is belangrijk voor de mannen en vrouwen dat zo’n hooggeplaatste militair komt, met hen praat en ze een hart onder de riem steekt”, zegt Middelburger John Kouters, die namens de AVOM (de algemene Vereniging voor oud- en actief dienend personeel van de Koninklijke Marine) betrokken is bij de organisatie. “Vrede komt niet vanzelf. Veel mensen hebben daar moeite voor moeten doen. Helaas is het nog steeds breekbaar. Een verkeerde beweging en de poppen zijn aan het dansen. Daarom is het belangrijk dat we de vrede blijven waarderen en de mensen die daarvoor hebben gevochten. Op zo’n dag zien ze dat ze het niet voor niets hebben gedaan.”

Buienradar

Na het defilé is het tijd voor het concert van het Fanfarekorps Bereden Wapens. Na afloop het optreden gaan de veteranen in gesprek met het publiek op de Markt en in de winkelstraten. “Ik hoop dat het weer meewerkt”, zegt Duine. “In aanloop naar de dag kijk ik heel wat vaker op Buienradar dan normaal.”

'Wij willen de verhalen overbrengen'

Zijn stichting wil met de dag de verhalen en ervaringen van de veteranen ‘nu en in de toekomst overbrengen’. In dat kader zijn er ook veteranen die langs basisscholen gaan om hun verhaal te vertellen.
Iedereen is welkom om een kijkje te komen op de Zeeuwse Veteranendag in het centrum van Middelburg. De toegang is gratis. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op de website www.zeeuwseveteranendag.org.[l]