Waterschappers Toine Poppelaars (l) en Gert Van Kralingen openen ludiek de energiefabriek. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Waterschappers Toine Poppelaars (l) en Gert Van Kralingen openen ludiek de energiefabriek. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Rioolwaterzuivering levert Walcheren energie

RITTHEM – Waterschap Scheldestromen heeft afgelopen jaar de rioolwaterzuiveringsinstallatie voor Walcheren in Ritthem vernieuwd. De nieuwe installatie levert meer stroom op, dan dat het kost om het rioolwater van Walcheren te zuiveren. Met een rendement van 135 procent is de zuiveringsinstallatie de eerste energiefabriek van Zeeland.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

In 2017 begon waterschap Scheldestromen met het ombouwen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Walcheren in Ritthem. Hier wordt al het rioolwater van Walcheren gezuiverd. Jaarlijks komt dat neer op vijftien miljard liter rioolwater. Na de verwerking stroomt dit weer schoon de Westerschelde in.
Voor een totaalbedrag van bijna tien miljoen euro - 9.700.000 euro - is de zuivering gerenoveerd en heeft het waterschap groot onderhoud uitgevoerd.
Zaterdag is de voltooiing van het project gevierd met een open dag, waarbij het publiek een kijkje kon nemen in de nieuwe energiefabriek.

Billendoekjes
Het zuiveringsproces kent grofweg drie lijnen: de waterlijn, sliblijn en gaslijn. Het rioolwater krijgt in de waterlijn een voorbehandeling. Vuil zoals plastic en vet wordt eruit gehaald. Wilma Maas geeft rondleidingen in de energiefabriek: “We komen nog altijd veel vochtig toiletpapier, billendoekjes en gele vaatdoekjes tegen in het rioolwater. Dat moet eruit gefilterd worden en dat kost veel energie. Mensen zouden dat niet door de wc moeten spoelen.”

Bacteriën
Nadat het grove vuil uit het water is gefilterd krijgt het een biologische behandeling. Bacteriën gaan aan de slag om het water verder te zuiveren. Zij zetten vervuilende stoffen om in onschadelijke stoffen. Tijdens dit proces bezinkt slib, wat afgevoerd wordt naar de sliblijn. “Het water dat overblijft is geen drinkwater, maar wel schoon genoeg om terug naar de natuur te gaan. Het wordt via de spuikom naar de Westerschelde afgevoerd”, legt Maas uit.

Bioplastics

De grote verandering in het nieuwe zuiveringsproces bevindt zich in de verwerking van het slib.

'Energie voor

380 huizen'

In de biogaswasser halen bacteriën zware metalen, medicijnen en andere verontreinigende stoffen uit het slib. Ook fosfaten worden door bacteriën gebonden. Op deze manier gaan ze niet verloren, maar kunnen als grondstof gebruikt worden voor bijvoorbeeld kunstmest of bioplastics.
Het restant van het slib wordt geperst, zodat er zoveel mogelijk vocht uit verwijderd wordt voordat het slib wordt afgevoerd voor verbranding in Moerdijk.

Stroom

Op verschillende plaatsen in het proces worden bacteriën ingezet. Die bacteriën produceren gas. In de gaslijn wordt het gas gebruikt om stroom op te wekken. “Dit is groene stroom. Als energiefabriek hebben we het proces zo aangepast dat we energie kunnen opwekken uit afvalstoffen. Die stroom wordt afgegeven aan het net”, legt projectleider Jan den Engelsman uit.

'Ombouw van bijna

tien miljoen euro'

De energiefabriek levert 35 procent meer energie dan nodig is voor de waterzuivering. Dat is genoeg om 380 huishoudens in hun energiebehoefte te voorzien.

Energielevering

Dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen is trots op de energiefabriek. “Als waterschap heb je naast zorgtaken ook een maatschappelijke taak. Energielevering is hier een manier van. Ik vind het ook fijn dat de dorpsraad van Ritthem met ons heeft meegedacht en meegewerkt. Daarvoor wil ik hen bedanken.” [l]