Arie en SIlvester openen het seizoen in Ritthem. FOTO BRAM JONKER
Arie en SIlvester openen het seizoen in Ritthem. FOTO BRAM JONKER Foto: Bram Jonker

Cabaret, mooie verhalen en veel muziek op planken

VLISSINGEN - Alle theaters in Zeeland hebben hun programma’s bekend gemaakt. Ook komend seizoen heeft het publiek weer veel keuze. In de programmaboekjes van Zeeland Theaters, Podium Reimerswaal en Theaters aan Zee zie je grote namen staan, maar ook de veelbelovende talenten en er valt opvallend veel verrassends te ontdekken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Theaters aan Zee had als één van de eerste haar programma voor 2018 en 2019 rond. Thuisbasis van de organisatie is dorpshuis en theater De Verwachting in Ritthem. Daar zijn zo’n 40 voorstellingen te zien. Het bekende duo Arie en Silvester openen de reeks.

Javier Guzman komt ook langs, net als nu nog vrij onbekende carabettalenten zoals Kirsten van Teijn, Marjolijn van Kooten en Martijn Kardol. Naast cabaret is er ook veel muziek te zien op de planken van De Verwachting, onder meer tributes aan de Everly Brothers, Billy Joel en Bruce Springsteen. “Onze wens is dat we nog bekender worden als uitgaansgelegenheid voor in de eerste plaats inwoners van Ritthem en Oost-Souburg”, zeggen Peter en Esther de Neef. Meer informatie is te vinden op www.theatersaanzee.nl.

Podium Reimerswaal

Jacques Boonman voorspelde het al toen hij hem vastlegde voor komend seizoen en zag het uitkomen. De voorstelling ‘Nederlands hoop’ van Patrick Laureij is in een paar dagen uitverkocht. Bij de voorspelling van Boonman is overigens geen hogere wiskunde komen kijken, want de kaartjes voor de try-outs van de Rotterdamse cabaretier gaan overal razendsnel over de toonbank. Het is zijn eerste show in Zeeland.

Boonman hoopt dat komend seizoen meer voorstellingen uitverkopen. “We hebben weer veel leuke dingen staan”, zegt hij, al bladerend door het boekje. Zelf is hij bijvoorbeeld erg blij met de komst van pianiste en theatermaker Iris Hond, die volgens hem ‘een indrukwekkend verhaal’ heeft te vertellen. Het concert van Dayna Kurtz wordt ook een hoogtepunt, weet Boonman, net als Kommil Foo, die na een paar jaar afwezigheid terugkeren naar Rilland. Stef Bos sluit volgend jaar rond deze tijd het seizoen af in Rilland. Hij komt met zijn nieuwe soloprogramma ‘Ruimte’.

Andere mooie namen die naar Rilland komen zijn onder anderen Pieter Derks, Charles Groenhuijsen met een lezing, folkband The High Kings uit Ierland, de voorstelling ‘Emma wil leven’ met Lisa Knaapen en Katinka Polderman met een try-out van ‘Polderman draagt een steentje bij’.

King Lear

Het boekje van Zeelandtheaters puilt ook weer uit van de bekende en iets minder bekende namen. Grootste verschil met afgelopen seizoen is dat er weer voorstellingen zijn in de stadsschouwburg in Middelburg. Het verbouwde theater aan het Molenwater gaat op 1 september officieel open. De eerste voorstelling is een paar weken later, op 21 september. Dan staat Toneelgroep Maastricht op de planken met de klassieker van William Shakespeare ‘King Lear’. De toneelgroep heeft een sterrencast weten te strikken. Zo speelt Huub Stapel het legendarische karakter zelf en Wilfried de Jong de nar. Na ‘King Lear’ volgen meer voorstellingen in Middelburg. Namen zoals Guido Weijers, Dutch Eagles, Harrie Jekkers, Gerard Spong en Youp van ‘t Hek komen naar de Zeeuwse hoofdstad.

Een van de eerste shows in het nieuwe seizoen in De Mythe in Goes is van Racoon. De band speelt in zijn thuisstad twee avonden natuurlijk zijn grootste hits, maar ook veel nummers van het laatste album ‘Look ahead and see the distance’.

Paul de Leeuw komt tien dagen later naar het Bleekveld in Goes. Hij staat op de planken met ‘Vette pech!’ Naast drie oudejaarsshows van Maikel Harte zijn onder anderen Erik van Muiswinkel, Richard Groenendijk en Wibi Soerjadi in Goes te bewonderen. Naast Middelburg en Goes heeft Zeelandtheaters ook een theater in Terneuzen.

Voor alle programma’s: www.zeelandtheaters.nl.[l]


Racoon is dit seizoen ook in de theaters te zien. FOTO BIBIAN BINGEN