Voorstelling 'Westerling' te zien in Arsenaaltheater

VLISSINGEN - In het Arsenaaltheater in Vlissingen is van woensdag tot en met vrijdag de voorstelling ‘Westerling, een broederstrijd’ te zien.

VAN ONZE REDACTIE

Het verhaal speelt zich af in de tijd van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Het verhaal gaat over het leven van de Molukse ex-militair Mozes, die onder bevel stond van de Nederlandse kapitein Raymond Westerling. Westerling was een van de meest omstreden figuren tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van 1946 tot 1948. “Westerling werd ingezet als leider van de speciale troepen om rust en orde te brengen, maar uiteindelijk schreef hij mee aan een wrede bladzijde uit onze koloniale geschiedenis”, zegt maker Amis de Jong van Delta Dua. Het concept kreeg vorm toen hij de machinefabriek op het Scheldekwartier bezocht. “Meer dan de helft van de Molukse militairen die in Zeeland woonden en het KNIL dienden ging na ontslag op die scheepswerf aan het werk.”

Er is een randprogramma gemaakt. Er zijn lezingen, exposities en een discussieavond voor jongeren. Kaarten zijn te reserveren via www.arsenaaltheater.nl. [l]

FOTO CHIARA TITAHENA