Zijn evenementen (zoals Onderstroom) goed voor de binnensteden? FOTO RUBEN OREEL
Zijn evenementen (zoals Onderstroom) goed voor de binnensteden? FOTO RUBEN OREEL Foto: RUBEN OREEL

Overheden trekken ten strijde tegen leegstand

VLISSINGEN - De provincie, de vier grote gemeenten en de winkeliers trekken samen ten strijde tegen leegstand in de binnensteden. Maandag 25 juni wordt in Theater de Mythe in Goes een begin gemaakt met de bouw van een Zeeuws Retail Netwerk. Daarna volgen nog vier themabijeenkomsten. Doel is om kennis te vergaren en over te dragen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hoewel de economie de laatste maanden flink is aangetrokken hangt het spook van leegstand nog altijd boven de Zeeuwse binnensteden. De provincie en de gemeenten Goes, Middelburg, Terneuzen en Vlissingen willen de centra aantrekkelijk houden, nu en in de toekomst. “De ontwikkelingen gaan momenteel zo snel dat je niet kunt zeggen hoe binnensteden er in 2030 uitzien, maar het is wel duidelijk dat mensen niet meer voor elke boodschapje naar de stad gaan”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. “Je moet kwaliteit bieden en van het winkelen een beleving maken.”

Koopstromen

Hoe je dat kunt doen, moet duidelijk worden tijdens een reeks bijeenkomsten voor ondernemers, die zijn georganiseerd door de provincie en gemeenten. Zij hebben ook afspraken gemaakt over een onderzoek naar koopstromen en kansrijke en kansarme winkelstraten. “De consument kiest voor succesvolle centra waar het gevarieerd en gezellig is”, schrijft het college van Gedeputeerde Staten in een voorstel om meer dan een ton in alle acties te steken. “Er ontstaat een wereld van winnaars en verliezers.”

De wetenschappers analyseren onder meer de pintransacties, jaarcijfers van ondernemers en de leegstand. Aan de hand daarvan maken ze een overzicht van winkelgebieden waar het aantal vierkante meters kan verminderen. Uiteindelijk moet alles uitmonden in acties van de gemeenten om hun centra aantrekkelijk te houden. “Zij zitten er het dichtste op en moeten het initiatief nemen. Wij hebben als provincie meer een coördinerende rol”, zegt De Bat.

'Ik zie het in steeds meer steden terug'

“Vorig jaar hebben we een bijeenkomst voor de detailhandel georganiseerd en dan zie je dat de ondernemers geïnspireerd raken. Het gaat voor ze leven. Later zie je bepaalde zaken terugkeren in de binnensteden. We hadden bijvoorbeeld iemand die zei dat straten zich meer samen zouden moeten profileren. Of het ermee te maken heeft, weet ik niet, maar ik zie het wel in steeds meer steden terug.”

Onderwerpen

Maandag 25 juni is Harry Bijl van InRetail aanwezig in Theater de Mythe. Hij gaat in op het verkleinen van de kloof tussen nu en 2030. Na zijn betoog en een pauze volgt een brainstormsessie. Er is volop ruimte voor het stellen van vragen.

Evenementen

Na deze startbijeenkomst zijn er nog vier themabijeenkomsten. “Over zaken waarmee iedereen te maken heeft.” Op 11 september gaat het in Studio A58 in Middelburg over ‘Wat wil de Vlaamse bezoeker en waarvoor komt de Vlaming?’ In het Scheldetheater in Terneuzen gaat op 16 oktober over ‘Zin en onzin van omnichanneling’. ‘De binnenstad als kraamkamer voor starters’ is het thema van de bijeenkomst in DOK41 in Vlissingen op 13 november. De reeks wordt 12 februari volgend jaar afgesloten in Theater de Mythe in Goes met de bijeenkomst ‘Evenementen, alleen goed voor de horeca?’

Zie voor meer informatie www.impulszeeland.nl.[l]