Afbeelding
Foto:

Als de temperatuur hoog oploopt...

De maand mei was extreem warm en ook in juni hebben we alweer een paar warme dagen achter de rug. Niet alleen de temperatuur buiten liep op, maar ook op kantoren en kleine werklokalen.

Werken bij hoge temperaturen is niet altijd een pretje en kan leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. De mate van inspanning is daarbij natuurlijk wel bepalend. Iemand met een zittend beroep zal het minder snel warm krijgen dan iemand die zware lichamelijke arbeid verricht.

Schadelijk

Warme omstandigheden kunnen vooral schadelijk zijn voor zwangere vrouwen, werknemers met een slechte conditie, mensen met een extreem laag gewicht, personen met een hoog vetgehalte en hart- en vaatziekten alsmede werknemers die geneesmiddelen gebruiken.

Volgens het Arbobesluit (artikel 6.1) mag de temperatuur op een werkplek niet nadelig voor de gezondheid van de werknemer zijn. Hoewel hierbij geen specifieke temperaturen genoemd worden, moeten werkgevers er wel alles aan doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden, moet de werkgever nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is. Mogelijk kan de de duur van de werkzaamheden dan verkort worden. Ook kunnen bijvoorbeeld persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar gesteld worden.[l] FOTO SHUTTERSTOCK